Serowe chaczapuri z kurkami
Wiem, że na Smakowitym Chlebie są czytelnicy, którzy są fanami gruzińskich chlebków chaczapuri, ja również je uwielbiam. Był już przepis na chaczapuri imerytyńskie, czyli proste placki z serem, wersja na zakwasie ze szpinakiem, czyli wariacja na temat, a także chaczapuri adżarskie, czyli łódeczki z jajkiem.
Tym razem wrócę do imerytyńskiej wersji, ale do farszu oprócz mieszanki serów trafią także podsmażone. Jest to zatem wariacja na temat chaczapuri, do tego wakacyjno-jesienna, ale gwarantuję, że niezwykle smakowita ?
Serowe chaczapuri z kurkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 20 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 1 godz. 50 min. Porcje: 8 Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- 150 ml letniego mleka
- 150 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka masła klarowanego
- Farsz:
- 250 g sera np. w proporcji pół na pół - fety i mozzarelli (u mnie twaróg, ser pleśniowy i cheddar)
- 100 g kurek
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą. Mleko podgrzewamy w rondlu z wodą tak, aby płyn był letni.
- Stopniowo wlewamy płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach ciasto osiągnie formę elastycznej kuli. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy farsz. Na klarowanym maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, chilli i oczyszczonymi kurkami. Po 5 minutach przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Sery mieszamy ze sobą w misce, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Wrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 8części.
- Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Na środku umieszczamy 1-2 łyżki serowego farszu, na to łyżkę kurek, zostawiając brzegi wolne. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi, tworząc kieszonkę. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placuszek, który możemy dodatkowo jeszcze delikatnie rozwałkować.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kładziemy pierwszy chlebek i smażymy przez ok. 2 minuty, przewracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne dwie minuty. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Chaczapuri podajemy ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.