Najprostsze pieczywo - chlebki czapati - Zakręcony wege obiad
Zdarza się, że brakuje nam w domu pieczywa wtedy wybawieniem mogą być błyskawiczne w przygotowaniu indyjskie chlebki czapati.
Składniki:
- 3,5 miarki (takiej po 200 ml) mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 300 ml zimnej wody,
- ew. 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego.
Wykonanie:
Jeśli używamy robota wystarczy wsypać wszystkie składniki do misy i wyrobić na gładkie nie klejące się ciasto, ew. podsypując mąką. Ręcznie trwa to trochę dłużej, najpierw musimy wymieszać suche składniki, dodać wody, wyrobić elastyczne ciasto, gdy potrzeba podsypując odrobiną mąki (ja używałam mąki prosto z młyna, może się okazać, że taka ze sklepu zachowa się inaczej i będzie potrzeba więcej wody, lub mąki, musicie to wyczuć). Ciasto ma być na tyle elastyczne, że po zrobieniu w kulce palcem dziurki, ciasto będzie się podnosiło. Odkrawamy z niego kawałki wielkości piłeczki pingpongowej lub mniejsze, podsypujemy blat lub stolnicę mąką, placki wałkujemy na ok 2 mm. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, kładziemy na nią placek, chwilę smażymy, tylko tyle żeby zmienił się kolor chlebka, przekładamy go szczypcami na drugą stronę, znów chwilę smażymy i przekładamy. W tym momencie o ile ciasto było porządnie wygniecione powinny się pojawiać pęcherzyki powietrza, ale jak się nie pojawią, to się nie przejmujcie. Przewracamy znów chlebek na drugą stronę i po chwili zdejmujemy (najlepiej na kratkę). Może się tak zdarzyć, że ciasto na patelni zacznie się przypalać w niektórych miejscach (patelnia jest przecież sucha), trzeba wtedy zeskrobać delikatnie łopatką i przetrzeć patelnię suchym papierem.
Czasami po usmażeniu placków opala się je jeszcze chwilę nad ogniem (trzymając szczypcami), żeby zrobiły się bardziej napuchnięte.
Takie chlebki (o ile będą większe) możemy użyć zamiast tortilli i zawinąć w nie warzywa, może też posmarować je pastą, lub zjeść saute, wszystko zależy od tego co lubimy :)
Smacznego!!!