Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową
Pyszne ziemniaki z patelni z fasolką szparagową, podane polane olejem z podsmażonym czosnkiem i chilli doskonale sprawdzą się jako dodatek do każdego dania głównego. Ziemniaki najpierw wstępnie podgotowujemy, a następnie podsmażamy na patelni, dzięki czemu uzyskują rumianą i chrupiącą skórkę. Następnie na tej samej patelni podsmażamy delikatnie na oleju posiekane czerwone chilli z czosnkiem i przed samym podaniem polewamy tym aromatycznym i pysznym olejem na ziemniaczki wymieszane z fasolką. Użyłam fasolki typu mamut, jednak każda inna, żółta czy zielona też sprawdzi się doskonale. Szybki i pyszny dodatek, polecam!
Scroll down for recipe in English
Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową(6 porcji)
Składniki:
- 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grube plastry
- 200 g zielonej fasolki szparagowej z odciętymi końcówkami i pokrojnej na 2 cm kawałki
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 czerwona papryczka chilli, z usuniętymi nasionkami i drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 pęczka kolendry do podania
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie prawie do miękkości i przełóż łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Do tej samej wody wrzuć fasolkę i gotuj przez 3 minuty po czym odcedź.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż ziemniaki partiami aż się z każdej strony ładnie zarumienią, dopraw solą w trakcie smażenia. Na koniec dodaj fasolkę, podsmaż przez 1-2 minuty i przełóż na talerze.
- Do tej samej patelni dodaj chilli wraz z czosnkiem i podsmażaj przez chwilę. Uważaj żeby nie spalić czosnku gdyż stanie się gorzki.
- Polej olejem ziemniaki z fasolką, posyp kolendrą i podawaj.
Smacznego!
English version
Pan fried potatoes with green beans(6 servings)
Ingredients:
- 800 g potatoes, peeled and cut into thick slices
- 200 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
- 100 ml of vegetable oil
- 1 red chilli, seeds removed and finely chopped
- 2 cloves garlic, finely chopped
- 1/2 bunch coriander to serve
Preparation:
- Cook the potatoes in salted water just until tender and transfer with slotted spoon on paper towels. In the same water cook the beans for 3 minutes and drain.
- In a large skillet, heat the oil and fry the potatoes in batches until nicely golden brown, season with salt during cooking. Add beans, fry for 1-2 minutes and transfer on the plates along with potatoes.
- In the same pan add the chilli and garlic and fry for a minute. Be careful not to burn garlic because it will become bitter.
- Pour oil over potatoes and green beans, sprinkle with coriander and serve.
Enjoy!