Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową

Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową

Pyszne ziemniaki z patelni z fasolką szparagową, podane polane olejem z podsmażonym czosnkiem i chilli doskonale sprawdzą się jako dodatek do każdego dania głównego. Ziemniaki najpierw wstępnie podgotowujemy, a następnie podsmażamy na patelni, dzięki czemu uzyskują rumianą i chrupiącą skórkę. Następnie na tej samej patelni podsmażamy delikatnie na oleju posiekane czerwone chilli z czosnkiem i przed samym podaniem polewamy tym aromatycznym i pysznym olejem na ziemniaczki wymieszane z fasolką. Użyłam fasolki typu mamut, jednak każda inna, żółta czy zielona też sprawdzi się doskonale. Szybki i pyszny dodatek, polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową

(6 porcji)

Składniki:

  • 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grube plastry
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej z odciętymi końcówkami i pokrojnej na 2 cm kawałki
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 czerwona papryczka chilli, z usuniętymi nasionkami i drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 pęczka kolendry do podania

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie prawie do miękkości i przełóż łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Do tej samej wody wrzuć fasolkę i gotuj przez 3 minuty po czym odcedź.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż ziemniaki partiami aż się z każdej strony ładnie zarumienią, dopraw solą w trakcie smażenia. Na koniec dodaj fasolkę, podsmaż przez 1-2 minuty i przełóż na talerze.
  3. Do tej samej patelni dodaj chilli wraz z czosnkiem i podsmażaj przez chwilę. Uważaj żeby nie spalić czosnku gdyż stanie się gorzki.
  4. Polej olejem ziemniaki z fasolką, posyp kolendrą i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Pan fried potatoes with green beans

(6 servings)

Ingredients:

  • 800 g potatoes, peeled and cut into thick slices
  • 200 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
  • 100 ml of vegetable oil
  • 1 red chilli, seeds removed and finely chopped
  • 2 cloves garlic, finely chopped
  • 1/2 bunch coriander to serve

Preparation:

  1. Cook the potatoes in salted water just until tender and transfer with slotted spoon on paper towels. In the same water cook the beans for 3 minutes and drain.
  2. In a large skillet, heat the oil and fry the potatoes in batches until  nicely golden brown, season with salt during cooking. Add beans, fry for 1-2 minutes and transfer on the plates along with potatoes.
  3. In the same pan add the chilli and garlic and fry for a minute. Be careful not to burn garlic because it will become bitter.
  4. Pour oil over potatoes and green beans, sprinkle with coriander and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów