Co zrobić ze sporą ilością ugotowanych już ziemniaków.
Otóż warto przygotować takie placuszki jak na zdjęciu powyżej.
Bardzo prosto, tylko trochę trzeba ręce ubrudzić, ale…warte są takiego poświęcenia.
Już po pierwszej próbie z domowymi plackami wiedziałam, że to gotowców nie wrócę. Są pyszne, elastyczne i bez żadnych sztucznych dodatków. Ja używam mąkę pszenną, ale co kto lubi. Można eksperymentować z innymi mąkami.
Chlebki drożdżowe najczęściej kojarzą się nam z wypiekami- to najpopularniejszy sposób ich przygotowania. Jednak spróbujcie tylko tych z patelni i się zakochacie! Są lekkie, spokojnie przez kilka dni utrzymują świeżość (co przy drożdżowym wcale nie jest takie oczywiste), a do tego robi się je naprawdę łatwo. To świetny dodatek na przyjęcie.
Chlebki naan prażone na suchej patelni smakują wybornie. I nie ma przy nich praktycznie żadnej roboty. Mogą stanowić przegryzkę solo lub być dodatkiem do ulubionego dipu czy sosu. Spróbujcie, a nie pożałujecie:-)
Brukselka z pieczarkami może być smacznym, zimowym dodatkiem do drugiego dania lub z ulubioną kaszą stanowić smaczny, syty posiłek wegeteriański. Zaserwuj rodzince niebalny obiad, polecam!
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka, które wczoraj robiłam z dziećmi z okazji Walentynek. Są proste i szybkie w wykonaniu, smażymy je na patelni, smakują rewelacyjnie. Jedyny ich minus jest taki, że szybciutko znikają. Są mięciutkie, u mnie wersja z żurawiną, możecie dodać rodzynki lub inny dodatek.