Smażone rafaello ( kokosowe kuleczki z migdałami )
Jak wiecie jestem ogromną , ale to ogromną wielbicielką słodkich kuleczek Rafaello.
Zajadając je ostatnio przy filmie wpadł mi do głowy pewien genialny pomysł!
A jak wpadł, to już na drugi dzień wzięłam się za jego realizację.
I oto jest!
Mam dla Was przepis na fantastyczne kuleczki Rafaello, ale w wersji smażonej. Z chrupiącym migdałkiem w środku … delikatne .. słodkie.
Idealne na imprezową przekąskę np. na Sylwestra!
Koniecznie wypróbujcie!
Takie domowe Rafaello z całą pewnością zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych!
SKŁADNIKI:
( ok. 15 szt )
* ugotowana kasza manna – 1 szkl
* cukier – 4 łyżki
* jajko – 1 szt
* wiórki kokosowe – ok. 1 szkl
* płatki migdałów – 3 łyżki
* migdały – 15 szt
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kaszę mannę gotujemy na gęsto, studzimy,
Do wystudzonej dodajemy jajko, połowę wiórków kokosowych i posiekane płatki migdałów – dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kuleczki, do każdej wkładamy obrany ze skórki migdał i obtaczamy w pozostałych wiórkach.
Przygotowane odkładamy na ok. 20 minut do lodówki.
Po ty czasie smażymy na głębokim oleju na złoto.
Smacznego!