Kukurydza z patelni
Kukurydza to typowe wakacyjne warzywo. Warto włączyć ją do swojej diety. Zawiera spore ilości selenu, a te w połączeniu z witaminą E i beta-karotenem chronią nas przed wolnymi rodnikami i przedłużają młodość. Luteina i zeaksantyna pomaga zaś chronić nasze oczy. Ugotowana w wodzie stanowi smaczą przekąskę, może nieco kaloryczną, ale na pewno zdrową. I tak do tej pory najczęściej kukurydzę przygotowywałam, a smakowite słodkie ziarenka zastępowały kolacyjne danie. Dzisiejszą zrobiłam na szybko, przysmażyłam i udusiłam na patelni. Pokrojona w plasterki, podana z masłem pietruszkowym i cukinią była świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka. Polecam!
Składniki:
1-2 kolby kukurydzy
1 cukinia
2 łyżki masła
natka pietruszki
bulion warzywny - opcjonalnie
sól
Wykonanie:
- natkę pietruszki posiekać. Wymieszać widelcem z miękkim masłem, uformować rulonik, zawinąć w folię i odłożyć do zamrażarki, by stężało
- kukurydzę pociąć w kilkucentymetrowe plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, następnie podlać wodą lub bulionem, przykryć pokrywką i dusić około 8 minut
- w międzyczasie pokroić cukinię w kostkę i dołożyć do kukurydzy kilka minut pod koniec duszenia
- podawać z masłem pietruszkowym pokrojonym w plasterki i solą