Kuskus z dynią i brukselką na ciepło z patelni
Brukselkę uwielbiam odkąd pamiętam. Z dynią polubiłyśmy się stosunkowo niedawno. Zaryzykowałam ich wspólne połączenie i to był strzał w dziesiątkę. Z dodatkiem kaszy kuskus może stanowić samodzielne danie lub pożywny dodatek do obiadu. Poza tym przygotowanie wszystkiego na jednej patelni pomoże nam zaoszczędzić ilość użytych naczyń. A już niewymierną korzyścią jest fakt, że nasz posiłek będzie niskotłuszczowy i zdrowy. I co przekonałam Was?;-)
Składniki na 2 osoby:
- 100 g kaszy kuskus,
- pół małej dyni ( ja użyłam piżmowej),
- 10-15 sztuk brukselek,
- 1 mała cebula,
- 0,5 papryki czerwonej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- pół pęczka natki zielonej pietruszki.
Przygotowanie: Przygotować kaszę kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zazwyczaj zalewam ją bulionem lub osoloną wodą na wysokość 1 cm ponad kaszę . Odstawić do wchłonięcia płynu. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucać w kolejności w odstępach 2-3 minutowych: pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili paprykę, kostki dyni, ćwiartki brukselek. Jak już warzywa są miękkie to wsypujemy kaszę i na sam koniec poszatkowaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Jakby ktoś szukał patelni do niskotłuszczowego smażenia - można ją nabyć w internetowym sklepie: Dajar.