Turecki "Fladenbrot" z patelni
Fladenbrot, w Turcji zwany pide to najpopularnieszy turecki chleb. Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie dużego okrągłego niezbyt wysokiego placka, zawsze oblepiony sezamem. Nie przygotowuje się z niego, tak tradycyjnych u nas kanapek, ale odszarpuje do jedzenia po kawałku.
Zamiast dużego bochenka możesz upiec jedoosobowe małe chlebki i to bez użycia piekarnika, po prostu na patelni. Mój chlebek nie jest biały jak turecki orginał ponieważ został upieczony z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i nie pszennej, ale orkiszowej. Najsmaczniejszy jest jedzony jeszcze ciepły.
Składniki na 4 porcje:
250 g mąki orkiszowej
150 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru lub miodu
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżka sezamu do posypania
olej na patelnię
Wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 4 części, następnie uformować w kule. Ułożyć na blacie posypanym mąką i pozostawic na 15 mninut do napuszenia przykryte ściereczką
- wyrośnięte kulki rozpłaszczyć dłonią i rozciagnąć do pożądanej wielkości, nie większej niż 18 cm średnicy
- na patelni rozgrzać 1/2 łyżki oleju, rozsypać 1/4 z porcji sezamu i ułożyć placek. Przykryć patelnię pokrywką i piec na średnim ogniu 5 minut, odwrócić i podpiekać następne około 5 minut. Upiec pozostałe chlebki. Podawać jeszcze ciepłe
źródło: Essen&Trinken Heft 8/2015