Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami
„Ciasto z patelni” brzmi trochę zagadkowo- to jednak bardzo wygodny sposób na szybkie przygotowanie deseru. Używamy patelni, którą można wstawić do piekarnika (najlepsza będzie żeliwna, dobrze się nagrzewa i skróca tym samym czas wypieku placka).
Samo ciasto to kwestia kilku minut i wymieszania łyżką wszystkich składników. Mikserom i dodatkowemu zmywaniu mówimy stanowcze NIE!:)
Dodatki mogą być w zasadzie dowolne, śliwki, morele, jabłka, gruszki, wiśnie- dodajcie, co tylko lubicie!
Proporcje na „patelnię” o średnicy ok. 20 cm
Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- cukier - 1/4 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- maślanka - 3/4 szklanki
- masło - 4 łyżki, roztopione i ostudzone (można zastapić oliwą) + do nasmarowania foremki
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
- śliwki - ok. 5 szt
- gruby cukier - 1 łyżka, do posypania wierzchu
- cynamon - 1/8 łyżeczki, do posypania wierzchy
W misce połącz mokre składniki: maślankę, jajko, masło/oliwę z cukrem i skórką cytrynową.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Patelnię nasmaruj masłem. Wlej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż połówki/ćwiartki (w zależności od wielkości owoców) śliwek. Posyp grubym cukrem i oprósz cynamonem. Piecz w temp. 200 0C przez ok. 35 minut. Podawaj np. z gałką lodów waniliowych.