Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami

Zdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Ciasto z patelni” brzmi trochę zagadkowo- to jednak bardzo wygodny sposób na szybkie przygotowanie deseru. Używamy patelni, którą można wstawić do piekarnika (najlepsza będzie żeliwna, dobrze się nagrzewa i skróca tym samym czas wypieku placka).

Zdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Samo ciasto to kwestia kilku minut i wymieszania łyżką wszystkich składników. Mikserom i dodatkowemu zmywaniu mówimy stanowcze NIE!:)

Zdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatki mogą być w zasadzie dowolne, śliwki, morele, jabłka, gruszki, wiśnie- dodajcie, co tylko lubicie!

Zdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na „patelnię” o średnicy ok. 20 cm

Zdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • cukier - 1/4 szklanki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • jajko - 1 szt
  • maślanka - 3/4 szklanki
  • masło - 4 łyżki, roztopione i ostudzone (można zastapić oliwą) + do nasmarowania foremki
  • skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
  • śliwki - ok. 5 szt
  • gruby cukier - 1 łyżka, do posypania wierzchu
  • cynamon - 1/8 łyżeczki, do posypania wierzchy
Sposób przygotowania

W misce połącz mokre składniki: maślankę, jajko, masło/oliwę z cukrem i skórką cytrynową.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Patelnię nasmaruj masłem. Wlej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż połówki/ćwiartki (w zależności od wielkości owoców) śliwek. Posyp grubym cukrem i oprósz cynamonem. Piecz w temp. 200 0C przez ok. 35 minut. Podawaj np. z gałką lodów waniliowych.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy