Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami

Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami

Zdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Ciasto z patelni” brzmi trochę zagadkowo- to jednak bardzo wygodny sposób na szybkie przygotowanie deseru. Używamy patelni, którą można wstawić do piekarnika (najlepsza będzie żeliwna, dobrze się nagrzewa i skróca tym samym czas wypieku placka).

Zdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Samo ciasto to kwestia kilku minut i wymieszania łyżką wszystkich składników. Mikserom i dodatkowemu zmywaniu mówimy stanowcze NIE!:)

Zdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatki mogą być w zasadzie dowolne, śliwki, morele, jabłka, gruszki, wiśnie- dodajcie, co tylko lubicie!

Zdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na „patelnię” o średnicy ok. 20 cm

Zdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z patelni czyli gotowy w mgnieniu oka placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce połącz mokre składniki: maślankę, jajko, masło/oliwę z cukrem i skórką cytrynową.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Patelnię nasmaruj masłem. Wlej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż połówki/ćwiartki (w zależności od wielkości owoców) śliwek. Posyp grubym cukrem i oprósz cynamonem. Piecz w temp. 200 0C przez ok. 35 minut. Podawaj np. z gałką lodów waniliowych.

Kategorie przepisów