Chlebki lawasz z patelni

Chlebki lawasz z patelni

Zdjęcie - Chlebki lawasz z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Latem bywa tak, że piękna pogoda zniechęca do spędzania wolnego czasu w kuchni. W takich wypadkach najlepiej sprawdzają się naprawdę szybkie przepisy.

Ostatnio zorientowałam się, że przygotowując ciasto na pierogi (z mąki, wody, oliwy i soli), część można wykorzystać na przygotowanie płaskich chlebków z patelni.

W podobny sposób robi się ormiańskie chlebki lawasz, czy popularne w kuchni meksykańskiej tortille.

Takie chlebki można zapakować na piknik i wypełniać ulubionymi składnikami np. grillowanym mięsem i sałatką.

Zdjęcie - Chlebki lawasz z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebki lawasz z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebki lawasz z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chlebki lawasz z patelni Autor: Tosia Czas przygotowania: 25 min. Czas pieczenia: 1 min Całkowity czas: 26 min. Porcje: 8 Składniki

  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 130 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy oliwę oraz sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 2-3 minuty, aż będzie elastyczne.
  2. Przekładamy je do miseczki i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
  3. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy kulki, a każdą z nich wałkujemy na cienki, okrągły placek, w razie potrzeby podsypujemy je delikatnie mąką. W trakcie wałkowania część ciasta przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.
  4. Placki smażymy na suchej i rozgrzanej patelni po ok. 30 sekund na stronę.

Kategorie przepisów