Chlebki lawasz z patelni
Latem bywa tak, że piękna pogoda zniechęca do spędzania wolnego czasu w kuchni. W takich wypadkach najlepiej sprawdzają się naprawdę szybkie przepisy.
Ostatnio zorientowałam się, że przygotowując ciasto na pierogi (z mąki, wody, oliwy i soli), część można wykorzystać na przygotowanie płaskich chlebków z patelni.
W podobny sposób robi się ormiańskie chlebki lawasz, czy popularne w kuchni meksykańskiej tortille.
Takie chlebki można zapakować na piknik i wypełniać ulubionymi składnikami np. grillowanym mięsem i sałatką.
Chlebki lawasz z patelni Autor: Tosia Czas przygotowania: 25 min. Czas pieczenia: 1 min Całkowity czas: 26 min. Porcje: 8 Składniki
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 130 ml letniej wody
- łyżka oliwy
- łyżeczka soli
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy oliwę oraz sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 2-3 minuty, aż będzie elastyczne.
- Przekładamy je do miseczki i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy kulki, a każdą z nich wałkujemy na cienki, okrągły placek, w razie potrzeby podsypujemy je delikatnie mąką. W trakcie wałkowania część ciasta przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.
- Placki smażymy na suchej i rozgrzanej patelni po ok. 30 sekund na stronę.