Dyniowe pierożki dim sum w imbirowo-grejpfrutowym sosie

Dyniowe pierożki dim sum w imbirowo-grejpfrutowym sosie
Zdjęcie - Dyniowe pierożki dim sum w imbirowo-grejpfrutowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Show must go on - przedstawienie musi trwać, na pewno już wszyscy zgłodnieli, zatem umyjcie rączki i siadajcie do stołu. Jesienią spore zainteresowanie budzi dynia, dlatego będzie dzisiaj znów na językach. Tym razem w postaci dyniowych pierożków z dyniowo-orzechowym farszem. Nie zabrakło w nich również imbiru, chilli i kolendry. Nie zawsze warto szukać we wszystkim drugiego dna, ale w przypadku tych dim sumów jest to wskazane. Na dnie miseczki znajduje się grejpfrutowo-imbirowy sos, który idealnie podkręca smak pierożków.

Zdjęcie - Dyniowe pierożki dim sum w imbirowo-grejpfrutowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dyniowe pierożki dim sum w imbirowo-grejpfrutowym sosie
Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej typ 550
  • 70 g puree z pieczonej dyni*
  • 50 ml letniej wody
  • łyżka oleju sezamowego
  • szczypta soli
Farsz:
  • 100 g puree z pieczonej dyni*
  • 150 g orzeszków ziemnych (w przypadku solonych pomijamy sól przy doprawianiu)
  • 4 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • garść kolendry
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 2 cm korzenia imbiru
  • szczypta soli
Sos:
  • sok z grejpfruta
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • łyżeczka sosu Sriracha (lub 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli)

  1. Puree z dyni łączymy z posiekanymi orzeszkami, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, chilli, imbirem i posiekaną kolendrą.
  2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy puree z dyni i sól. Wlewamy powoli letnią wodę z olejem sezamowym.
  3. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i osiągnie formę kuli. W razie potrzeby podsypujemy ciasto dodatkowo porcją mąki lub wlewamy więcej wody.
  4. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Stolnicę oprószamy mąką, jedną część ciasta cienko wałkujemy, resztę przykrywamy, aby nie wyschło.
  5. Wykrawamy z ciasta kółka o średnicy ok. 6-8 cm. Na środku każdego koła kładziemy farsz, zbieramy boki ciasta ku środkowi tworząc małe sakiewki. Ulepione dim sumy przykrywamy ściereczką.
  6. Świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta łączymy ze skórką, świeżo startym imbirem, syropem klonowym i sosem Sriracha,
  7. Rozgrzewamy wok. Wlewamy łyżeczkę oleju sezamowegu. Wrzucamy pierożki, smażymy 2-3 minuty. Wlewamy wcześniej przygotowany sos. Przykrywamy wok pokrywką i zostawiamy na 3 minuty.**
  8. Po tym czasie dim sumy będą gotowe. Przekładamy je do miseczki, podajemy z sosem i kolendrą.
* Dynię (polecam piżmową lub hokkaido) kroimy w plastry i kładziemy na blasze, skrapiamy olejem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Studzimy, następnie miksujemy blenderem na gładkie puree. W razie potrzeby dolewamy olej lub wodę.
** Przygotowywanie pierożków dzielimy na 2-3 partie. Warto pamiętać w takim wypadku, aby nie zabrakło sosu.

Tosia

Kategorie przepisów