Pizza z patelni-wyborna!

Pizza z patelni-wyborna!

Ten kto jeszcze o niej nie slyszal i nie jej nie jadl,ma teraz okazje to zmienić- bo zaręczam,ta pizza nie rózni sie niczym wlasciwie od pieczonej w piekarniku ( rozni sie nieco od pieczonej w piecu chlebowym ).

W tym temacie jak zawsze pierwsze "skrzypce " graja - dobre ,wyrosniete ciasto,reszta naprawde to juz troche wprawy ,dodatki i w kilka minut pizza na stole.

Ten pomysl idealnie trafi do tych,ktorzy nie maja piekarnika,lub piekarnik zle dziala- to z tych powodow nie beda jesc pizzy?-o nie!,od dzis to sie na pewno zmieni.

Zapraszam!

Zdjęcie - Pizza z patelni-wyborna! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pizza z patelni-wyborna! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pizza z patelni-wyborna!

Ciasto na 4 pizze z patelni o sred. 26 cm

.600 gr maki pszennej

.25 gr drozdzy swiezych

.1 i 1/3 szklanki cieplej wody

.1 lyzeczka soli

.1 lyzeczka cukru

.3 lyzki oleju roslinnego

 

Sos do pizzy "szybki"

.puszka pomidorow

.1/2 zabka czosnku

.cwiartka malej cebuli

.sol,pieprz i oregano ( suszone )

Dodatki:

.szynka gotowana

.oliwki czarne z pestkami

.ser zolty starty

.mozzarella

.listki bazylii

 

Wykonanie:

Zaczyn robimy z 1/3 szklanki cieplej wody,drozdzy i cukru-odstawiamy.

Do miseczki przesiewamy make,dodajemy sol-mieszamy.

Robimy dolek w mace,dodajemy zaczyn,olej,reszte wody ( dolewamy powoli tak aby ciasto mialo konsystencje spojna i sprezysta ).

Ciasto wyrabiamy chwile,przykrywamy miseczke folia spozywcza,potem sciereczka i odstawiamy na 1,1/2 godz.do wyrastania.

W tym czasie robimy sos.

Nigdzie nie jest powiedziane,ze sos do pizzy musi byc gotowany-moj jest na zimno-jak powiedzialam "szybki" i doskonaly.

Otwieram puszke z pomidorami,przelewam do wysokiego naczynia,dodaje czosnek i cebule i miksuje wszystko recznym blenderem.

Dodaje do sosu przyprawy mieszam wszystko lyzka i juz jest gotowy.

Gotowe ciasto wykladamy na deske i wyrabiamy porzadnie az pojawiajace sie pecherzyki powietrza zaczna pekac.

Dzielimy ciasto na 4-y rowne czesci.

Na patelnie wylewamy nieco oliwy z oliwek ale moze tez byc olej roslinny i ogrzewamy ja.

Czesc ciasta walkujemy lub rozciagamy dlonmi na okragly dysk,pasujacy wymiarem do naszej patelni.

Kladziemy placek na patelnie i podpiekamy ,bez przykrycia,kiedy jest dobrze przypieczony odwracamy go na druga strone,nakladamy sos,szynke,oliwki i sery,przykrywamy pokrywka i pieczemy na nieco zmniejszonym ogniu.

Zdjęcie - Pizza z patelni-wyborna! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatki juz na pizzy,teraz przykrywamy patelnie pokrywka i czekamy na efekt.

Po kilku minutach ,kiedy sery sie rozpuszcza,a dno pizzy ladnie przypiecze,pizza jest gotowa.

Przed podaniem posypujemy ja listkami bazylii.

Moja wloska rodzina byla zachwycona wczorajsza pizza z patelni -polecam wiec ja i Wam.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów