Cynamonowe serniczki z patelni

Cynamonowe serniczki z patelni

Zdjęcie - Cynamonowe serniczki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe serniczki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe serniczki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe serniczki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe serniczki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe serniczki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe serniczki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe serniczki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe serniczki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe serniczki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe serniczki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe serniczki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe serniczki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe serniczki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 700 g ziemniaków kremowych Typ C (mączystych)
  • 350 g tłustego twarogu
  • 5 łyżek drobnego cukru brązowego
  • 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania deski

Przygotowanie

Pomarańczę wyszoruj i sparz.

Ziemniaki obierz i ugotuj z dodatkiem soli. Gorące przeciśnij przez praskę i przestudź. Do ziemniaków dodaj ser rozdrobniony widelcem, cukier i cukier waniliowy, jajka oraz skórkę otartą z pomarańczy. Wyrób ręcznie ciasto, stopniowo dodając mąkę.

Deskę posyp mąką. Przy pomocy dużej łyżki lub kulkownicy do lodów nabieraj porcje ciasta i formuj kule. Każdą połóż na desce, spłaszcz dłonią, wyrównaj brzegi i oprósz mąką.

 

Serniczki smaż na Kujawskim 3 ziarna po 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone odłóż na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Cukier puder wymieszaj z cynamonem. Przy pomocy małego sitka posyp ciepłe serniczki.

 

Porada:

Serniczki najlepiej smakują na ciepło. Możesz je podać z kawałkami owoców, z sosami (np. malinowym lub wiśniowym) lub polać stopioną czekoladą, a cynamon zastąpić mieszanką przyprawy do piernika.

 

Delikatny w smaku olej Kujawski 3 ziarna to idealny olej do smażenia deserowych placuszków - nie przytłacza masy serowej i przypraw, a dodatkowo wzbogaca serniczki o kwasy omega-3 i witaminy E i K.

 

 

Przepis pochodzi z szczyptasmaq.blogspot.com

Kategorie przepisów