Cynamonowe serniczki z patelni
Składniki
- 700 g ziemniaków kremowych Typ C (mączystych)
- 350 g tłustego twarogu
- 5 łyżek drobnego cukru brązowego
- 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- starta skórka z 1 pomarańczy
- szczypta soli
- mąka do podsypania deski
Przygotowanie
Pomarańczę wyszoruj i sparz.
Ziemniaki obierz i ugotuj z dodatkiem soli. Gorące przeciśnij przez praskę i przestudź. Do ziemniaków dodaj ser rozdrobniony widelcem, cukier i cukier waniliowy, jajka oraz skórkę otartą z pomarańczy. Wyrób ręcznie ciasto, stopniowo dodając mąkę.
Deskę posyp mąką. Przy pomocy dużej łyżki lub kulkownicy do lodów nabieraj porcje ciasta i formuj kule. Każdą połóż na desce, spłaszcz dłonią, wyrównaj brzegi i oprósz mąką.
Serniczki smaż na Kujawskim 3 ziarna po 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone odłóż na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Cukier puder wymieszaj z cynamonem. Przy pomocy małego sitka posyp ciepłe serniczki.
Porada:
Serniczki najlepiej smakują na ciepło. Możesz je podać z kawałkami owoców, z sosami (np. malinowym lub wiśniowym) lub polać stopioną czekoladą, a cynamon zastąpić mieszanką przyprawy do piernika.
Delikatny w smaku olej Kujawski 3 ziarna to idealny olej do smażenia deserowych placuszków - nie przytłacza masy serowej i przypraw, a dodatkowo wzbogaca serniczki o kwasy omega-3 i witaminy E i K.
Przepis pochodzi z szczyptasmaq.blogspot.com