Wczoraj wiele domów na całym świecie przepełniał zapach pieczonego ciasta. A to w związku z Światowym Dniem Pieczenia 2014 (World Baking Day 2014). Akcja przebiegała pod hasłem: "Dla kogo TY upieczesz ciasto?" Chodziło o to, aby pokazać ważnej dla nas osobie jak bardzo nam na niej zależy. W mojej kuchni pachniało maślano-waniliowym kruchym ciastem z rabarbarem i kruszonką
W tym roku moje urodziny obchodzę bez tortu. Zamiast niego skusiłam się na elegancką klasykę: słynne francuskie ciasto Opera. Chciałam wypróbować je już od dawna, ale bałam się, że sobie z nim nie poradzę. 3 cienkie, migdałowe blaty biszkoptowe, nasączone kawowym syropem, przełożone czekoladowym ganache i kawową masą maślaną. Czyż to nie brzmi jak poezja?
Lubię drożdżowe z tego przepisu, pięknie wyrasta i jest bardzo pulchne. Polecam to ciasto na leniwe śniadania, do kubka gorącej kawy, dzieci na pewno będą zachwycone:)
Niesamowicie miękkie, puszyste, a zarazem wilgotne.
Słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem tworzy fantastyczną całość , która posmakuje nawet tym , którzy za rabarbarem nie przepadają!
Dobry biszkopt to podstawa porządnego tortu, więc warto poświęcić mu osobny wpis . Ten wychodzi zawsze idealnie, pięknie wyrasta, nie opada - same zalety !
Delikatna pianka truskawkowa po wyjęciu z zamrażalnika łatwo się kroi i szybko rozmraża, a konsystencji swoją przypomina lody. Chętnie wracam do tej właśnie formy deseru, ponieważ nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy,a do przygotowania go potrzeba niewiele składników.
Kasza manna... uwielbiam! Zajadałam się nią jako dziecię, jadam namiętnie też jako dorosła. Ciasto z jej wykorzystaniem przypadło mi więc szczególnie do gustu.
Ostatnie cynamonowe wypieki, czyli cinnamon rolls tak wszystkim posmakowały , że postanowiłam coś jeszcze wymyślić właśnie z cynamonem.
(...)
Przepyszne, mięciutkie, puszyste ciasto drożdżowe wypełnione masą cynamonową i oblane wspaniałym lukrem tworzy fantastyczną całość do kawki!
Deser godny wyrafinowanych podniebień, czyli szalotka tatrzańska. Przepis wykorzystywałam już kilkakrotnie, lecz do tej pory nie zamieściłam go na blogu. Jak podkreśla Kasia (autorka przepisu) należy koniecznie użyć szarej renety i ja to potwierdzam. Szarlotka ma wtedy wyjątkowy, niezapomniany smak.