Delikatny, puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.
Ciastka pewnie Wam dobrze znane z cukierni, jednak teraz możecie je bez problemu zrobić samemu w domu. Są z pozoru trudne do zrobienia, jednak każdy sobie z nimi poradzi.
Chlebek kokosowy, doskonale smakuje, zarówno bez dodatków, jak i posmarowany dżemem, miodem, powidłami, czy tak jak moi chłopcy - z czekoladą. Natomiast mnie, niczego poza odrobiną, świeżego masła, do niego nie było trzeba.
Bardzo lubiane przez nas ciasto, które można zrobić z dowolnymi owocami. Latem lubimy ze świeżymi owocami, na przykład truskawkami czy porzeczkami, wiosną z rabarbarem, jesienią z jabłkami czy śliwkami. Natomiast zimą możemy pokombinować ze świeżymi ananasami albo z owocami z puszki. Ja wymyśliłam sobie smaczne połączenie ananasa z wiórkami kokosowymi. Wyszło bardzo pyszne, mięciutkie.
Sernik jest wilgotny, mazisty, kremowy - cudnie słodko-kwaśny od limonki - spód gorzki, czekoladowy, do tego świeże owoce - czego chcieć więcej w poniedziałek? ;)
W sumie niewiele pracy, a efekt niemal zwalający z nóg - to nie sernik - to anielskie ciasto o mega delikatnej strukturze rozpływającej się w ustach niczym ptasie mleczko! Wszystkiego dopełnia polewa z białej czekolady
Rzadko piekę ciężkie, kremowe ciasta. Jednak z okazji urodzin postanowiłam zaszaleć. To ciasto jest pyszne, mimo, że treściwe, niezbyt słodkie. Warte upieczenia, ponieważ pracy przy nim jest naprawdę mało, a efekt ciekawy.
Idealny przepis na lekkie ciasto, dla osób, które nie lubią sterty brudnych miseczek, szklaneczek i łyżeczek, które zostają po przygotowaniu ciasta. Ja zmniejszyłam ilość cukru o połowę, ponieważ nie lubię bardzo słodkich ciast, dodatkowo kruszonka, którą dodałam od siebie również dosładza ciasto.
To ponoć najlepsze ciasto świata, przynajmniej według Huffington Post. Nie wiem czy faktycznie najlepsze, ale jedno z najlepszych, jakie zrobiłam i jedno z najlepszych, jakie jadłam.
Zachciało mi się jakiegoś ciasta drożdżowego....takie podobne kwiaty widziałam już nie raz w internecie , ale jakoś nie miałam odwagi , żeby zrobić...ale wcale to nie było takie trudne.
Czy najsmaczniejsze ciasta zawsze muszą być niezdrowe? Oczywiście, że nie! Nieprzekonanym polecam ten przepis. Jest naprawdę prosty i nie wymaga jakichś skomplikowanych składników. Po prostu kasza jaglana, twaróg, marchew, jabłka, rodzynki i parę innych podstawowych produktów. Upiekłam to ciasto na Wielkanoc i wszystkim bardzo smakowało. Gdybym nie powiedziała, że jest "dietetyczne", bez tłuszczu i z małą ilością cukru, pewnie nikt by się nie zorientował, bo jest tak pyszne, wilgotne i aromatyczne.