Mrożony torcik truskawkowy

Mrożony torcik truskawkowy

Zdjęcie - Mrożony torcik truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sezon truskawkowy zaczęłam od przygotowania deseru z moją ulubioną pianką w roli głównej . Chociaż uwielbiam kremy śmietankowe, budyniowe, maślane zdecydowałam się na tę bardziej dietetyczną formę przygotowania truskawkowego torciku. Jest to niezwykle prosty torcik truskawkowy, który po przygotowaniu należy zamrozić. Zdjęcie - Mrożony torcik truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Delikatna pianka truskawkowa po wyjęciu z zamrażalnika łatwo się kroi i szybko rozmraża, a konsystencji swoją przypomina lody. Chętnie wracam do tej właśnie formy deseru, ponieważ nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy,a do przygotowania go potrzeba niewiele składników.
Torcik można przygotować wcześniej i podawać w dowolnym momencie. Składniki: /na tortownicę ok.20 cm/

  • 1 białko/z dużego jajka/
  • 4 pełne łyżki cukru
  • 150 g dojrzałych truskawek
  • biszkopty podłużne typu "języczki" / u mnie Pavessini/ , /ilość w-g uznania/

oraz ok.1 szklanki zmiksowanych truskawek
2-3 łyżki likieru owocowego Zdjęcie - Mrożony torcik truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wykonanie: -Truskawki zmiksować z cukrem na jednolity mus.
-Dodać świeże białko i ubijać przy pomocy miksera ,aż do uzyskania gęstej piany.
-Dno i boki tortownicy wyłożyć biszkoptami.
-Połowę pianki truskawkowej przełożyć na biszkopty.
-Ułożyć ponownie warstwę biszkoptów i pokryć pozostałą masą / masa nie musi przylegać ściśle do boków tortownicy/.
-Całość zalać musem truskawkowym zmieszanym z likierem / powinien delikatnie spłynąć po bokach/.
-Gotowy torcik owinąć folią i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.
Zdjęcie - Mrożony torcik truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mrożony torcik truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów