Ciasto z kaszą manną i malinami
Kasza manna... uwielbiam! Zajadałam się nią jako dziecię, jadam namiętnie też jako dorosła. Ciasto z jej wykorzystaniem przypadło mi więc szczególnie do gustu. Tym bardziej, że znalazła się w bezbłędnym połączeniu z kruchym ciastem oraz malinami. Hmm a następna będzie może wersja z jagodami :) Mocno polecam!
Składniki na ciasto: ciasto podpatrzone na blogu Ciastkarnia na kruchym spodzie, podaję wersję po moich zmianach
- kostka masła (200 g)
- 4 szklanki mąki (600 g)
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki cukru
Składniki na masę z kaszy manny:
- 1,5 litra mleka
- 10 łyżek kaszy manny
- 6-8 łyżek cukru
Dodatkowo
- 500 g malin
Przygotowanie ciasta Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, sodę i wymieszać. Następnie wlać rozbełtane uprzednio jajka, pokrojone w kostkę masło oraz dołożyć śmietanę. Ze składników zagnieść jednolite ciasto - może to zająć około 5 minut. Następnie ciasto podzielić na dwie części* - pierwszą z nich wylepić spód blachy (26x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Blachę z ciastem umieścić w lodówce. W międzyczasie przygotować masę z kaszy manny. *Ciasta wyszło mi łącznie ponad 1100 g. Na spód dałam 700 g, ale możecie dać 600 g - wtedy będzie cieńszy.
Przygotowanie masy z kaszy manny Mleko wlać do dużego garnka, doprowadzić do wrzenia i na gotujące się mleko wsypać, ciągle mieszając, kaszę mannę oraz cukier. Mieszać aż masa zgęstnieje - zrobi się jak gęsty budyń. Uwaga: kaszę mannę w takiej ilości łatwo przypalić, więc ciągle! mieszamy. Gęstą kaszę zestawić z ognia i odłożyć do przestudzenia (u mnie ok. godziny), kiedy to jeszcze bardziej zgęstnieje.
Pieczenie Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Na schłodzony spód przełożyć kaszę mannę, na nią wysypać maliny, lekko wgnieść je w masę, a na koniec zetrzeć na wierzch kawałek zmrożonego ciasta. Blachę włożyć do piekarnika i piec ciasto przez ok. 50 minut (po 40 minutach nakryłam ciasto kawałkiem papieru do pieczenia, bo już się dostatecznie przyrumieniło). Po upieczeniu blachę z ciastem pozostawić w piekarniku przy całkowicie uchylonych drzwiczkach do całkowitego przestudzenia bądź studzić na dużej kracie na zewnątrz.