Ciasto ucierane z budyniem i rabarbarem
Sezon rabarbarowy już rozpoczęty więc wyciągam przepisy, których nie zdążyłam zrealizować w poprzednim roku. Dzisiaj mam do zaproponowania połączenie ciasta ucieranego z budyniem i owocami. Dla mnie jest to mix tego co najbardziej lubię czyli słodyczy z kwaśnym. Mam nadzieję, że skusicie się na to ciasto.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 230 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7- 8 łodyg rabarbaru
- 1 budyń śmietankowy
- 500 ml mleka
Budyń ugotować według przepisu, odstawić do wystygnięcia. Rabarbar pokroić na kawałki.
Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodawać kolejno jajka. Przesiać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać. Połowę ciasta przełożyć na tortownicę o śr. 21 cm . Na ciasto wyłożyć ugotowany budyń, przykryć drugą połową ciasta. Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)