Ciasto ucierane z budyniem i rabarbarem

Ciasto ucierane z budyniem i rabarbarem

Sezon rabarbarowy już rozpoczęty więc wyciągam przepisy, których nie zdążyłam zrealizować w poprzednim roku. Dzisiaj mam do zaproponowania połączenie ciasta ucieranego z budyniem i  owocami. Dla mnie jest to mix tego co najbardziej lubię czyli słodyczy z kwaśnym. Mam nadzieję, że skusicie się na to ciasto.

Zdjęcie - Ciasto ucierane z budyniem i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 230 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7- 8 łodyg rabarbaru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka

Budyń ugotować według przepisu, odstawić do wystygnięcia. Rabarbar pokroić na kawałki.

Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodawać kolejno jajka. Przesiać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać. Połowę ciasta przełożyć na tortownicę o śr. 21 cm . Na ciasto wyłożyć ugotowany budyń, przykryć drugą połową ciasta. Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów