Ucierane jogurtowe z rabarbarem

Ucierane jogurtowe z rabarbarem

Sezon rabarbarowy z pełni , więc korzystajmy!

Z rabarbarem robiłam już jak wiecie ciasto drożdżowe i ciasto budyniowe.

Ostatnio były też drożdżówki i ciasteczka fornetti z rabarbarem.

Dziś mam dla Was przepis na ciasto jogurtowe ucierane.

Niesamowicie miękkie , puszyste , a zarazem wilgotne.

Słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem tworzy fantastyczną całość , która posmakuje nawet tym , którzy za rabarbarem nie przepadają!

Łatwe , szybkie , smaczne!

Polecam!

Zdjęcie - Ucierane jogurtowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* rabarbar – ok. 400 g
* jajka -2szt
* mąka pszenna – 250 g
* cukier – 120g
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* masło – 125 g
* jogurt naturalny – 300 g

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki,by były w temperaturze pokojowej.

Masło ucieramy z cukrem.

Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku.

Dodajemy mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt …

Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! )

Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą.

Na wierzchu układamy obrany i pokrojony w kosteczkę rabarbar.

Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min.

Posypujemy cukrem pudrem!

Zajadamy!

Zdjęcie - Ucierane jogurtowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów