Ucierane jogurtowe z rabarbarem
Sezon rabarbarowy z pełni , więc korzystajmy!
Z rabarbarem robiłam już jak wiecie ciasto drożdżowe i ciasto budyniowe.
Ostatnio były też drożdżówki i ciasteczka fornetti z rabarbarem.
Dziś mam dla Was przepis na ciasto jogurtowe ucierane.
Niesamowicie miękkie , puszyste , a zarazem wilgotne.
Słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem tworzy fantastyczną całość , która posmakuje nawet tym , którzy za rabarbarem nie przepadają!
Łatwe , szybkie , smaczne!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* rabarbar – ok. 400 g
* jajka -2szt
* mąka pszenna – 250 g
* cukier – 120g
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* masło – 125 g
* jogurt naturalny – 300 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki,by były w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem.
Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku.
Dodajemy mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt …
Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! )
Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą.
Na wierzchu układamy obrany i pokrojony w kosteczkę rabarbar.
Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min.
Posypujemy cukrem pudrem!
Zajadamy!