Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką



Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką Składniki: Ciasto: 300 g mąki krupczatki
80 g cukru pudru
szczypta soli
180 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki.Posiekać razem, aż mieszanka zamieni się w drobne grudki. Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować spłaszczoną kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć do formy. Docisnąć i uformować ok. 3 cm brzeg. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Podpiec aż się lekko zrumieni (ok. 15-18 minut). Kruszonka: 150 g mąki krupczatki
75 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
25 g cukru waniliowego
Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Powinno powstać coś w rodzaju drobnych klusek. Docisnąć całość razem. Włożyć do woreczka. Schłodzić w lodówce. Nadzienie: 600 - 700 g rabarbaru
6-8 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rabarbar umyć, dokładnie osuszyć, poodcinać końcówki. Pokroić na 1 cm kawałki. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Rozłożyć na podpieczonym cieście, posypać kruszonką. Temperaturę piekarnika obniżyć do 180°C. Wstawić ciasto, piec ok. 30 - 35 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić w formie ułożonej na 2 drewnianych łyżkach/ łopatkach.
Smacznego!
