Biszkopt rzucany

Dobry biszkopt to podstawa porządnego tortu, więc warto poświęcić mu osobny wpis . Ten wychodzi zawsze idealnie, pięknie wyrasta, nie opada - same zalety !

przepis - moje wypieki

 

Zdjęcie - Biszkopt rzucany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 szklanka = 250 ml

 Składniki  (na tortownicę o średnicy 23-24 cm) :

  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • niepełna szklanka drobnego cukru
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 Obie mąki wymieszać i przesiać.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie, nie przerywając miksowania dodawać po kolei żółtka.

Do ubitej masy dodać przesiane mąki i delikatnie wmieszać je do ciasta (szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera).  Ciasto wlać do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170°C i piec przez ok.40 minut (lub do suchego patyczka).

Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm opuścić ją na podłogę (można na podłodze położyć ręcznik). Wstawić z powrotem do piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić biszkopt do ostygnięcia.

Całkowicie ostudzony biszkopt oddzielić ostrym nożem od boków formy. Przekroić.

 proporcje na tortownicę o średnicy 20-22 cm :

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Zdjęcie - Biszkopt rzucany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Zdjęcie - Biszkopt rzucany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Angel food cake czyli anielskie ciasto dla NieAlergika

Angel food cake czyli anielski…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Kruche ciasto z pianką budyniową i owocami
1

Kruche ciasto z pianką budynio…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Rolada tiramisu- semifredo

Rolada tiramisu- semifredo

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Różowy piegusek
2

Różowy piegusek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rolada makowo-kokosowa z białek
1

Rolada makowo-kokosowa z białe…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie