Biszkopt rzucany
Dobry biszkopt to podstawa porządnego tortu, więc warto poświęcić mu osobny wpis . Ten wychodzi zawsze idealnie, pięknie wyrasta, nie opada - same zalety !
przepis - moje wypieki
szklanka = 250 ml
Składniki (na tortownicę o średnicy 23-24 cm) :
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- niepełna szklanka drobnego cukru
- 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Obie mąki wymieszać i przesiać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie, nie przerywając miksowania dodawać po kolei żółtka.
Do ubitej masy dodać przesiane mąki i delikatnie wmieszać je do ciasta (szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera). Ciasto wlać do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170°C i piec przez ok.40 minut (lub do suchego patyczka).
Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm opuścić ją na podłogę (można na podłodze położyć ręcznik). Wstawić z powrotem do piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić biszkopt do ostygnięcia.
Całkowicie ostudzony biszkopt oddzielić ostrym nożem od boków formy. Przekroić.
proporcje na tortownicę o średnicy 20-22 cm :
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej