Placek z rabarbarem
Wróciłam wlasnie z Polski z naręczem pięknego rabarbaru i niewiele bylo trzeba, by powstal pyszny, mięciutki placek.
Jak zawsze tego rodzaju ciasta przyjma kazda odmiane owocow,moga byc tez z puszki ,ale teraz kroluju rabarbar ,wiec wykorzystajmy "chwile",by sie nim nacieszyc do woli.
Zapraszam!
Placek z rabarbarem
Skladniki
.3 szklanki maki
.1 kostka masla lub margaryny
.1 szklanka cukru
.6 lyzek mleka
.5 jajek
.2 lyzeczki proszku do pieczenia
.aromat rumowy
Wykonanie
Rabarbar pluczemy,osuszamy ,obieramy dokladnie ze skorki i kroimy na male czastki.
Maslo lub margaryne wkladamy do rondelka ,dodajemy cukier i podgrzewamy do calkowitego polaczenia skladnikow-studzimy.
Bialka oddzielamy od zoltek i ubijamy na sztywno z niewielka iloscia soli.
Do miski przesiewamy make z proszkiem do pieczenia ,robimy dolek,wlewamy zoltka,mleko,aromat oraz ostudzone maslo z cukrem -wszystko miksujemy chwile,potem dodajemy ubita piane .
Blaszke wykladamy papierem do pieczenia,wylewamy mase i na niej ukladamy pokrojony rabarbar.
Pieczemy w temp.180 stC przez 45 min ( do suchego patyczka )
Studzimy i podajemy posypany cukrem pudrem.
Smacznego!