Najlepsze ciasto drożdżowe z owocami
To ciasto powstało z potrzeby chwili… znajomi mają wpaść na kawę. W domu jest mąka, drożdże i truskawki, zrobię drożdżowe z truskawkami. Koncepcja słuszna tym bardziej, że zaczyna się sezon na owoce, a drożdżowe ciasta bardzo dobrze smakują właśnie z owocami i kruszonką. Lubię drożdżowe z tego przepisu, pięknie wyrasta i jest bardzo pulchne. Polecam to ciasto na leniwe śniadania, do kubka gorącej kawy, dzieci na pewno będą zachwycone:)
Składniki
- szklanka letniego mleka
- 500 g. mąki pszennej
- 5 dkg. drożdży
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru + 1 łyżka
- 70 g roztopionego i ostudzonego masła
- szczypta soli
- 350 g truskawek umytych, osuszonych i podzielanych na połówki
Składniki na kruszonkę
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek mąki
- Letnie mleko przelewam do miseczki, dodaję łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Całość mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu na 8 min.
- Jajka ubijam z 1/2 szkl. cukru i szczyptą soli na puszysty krem.
- Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodaję ubite jajka, masło i przesianą mąkę. Wyrabiam ciasto do czasu, kiedy będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do miseczki. Miskę z ciastem przykrywam lnianą ściereczką i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu na 50 min.
- Ciasto daję na blaszkę o wym. 35 x 25 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układam truskawki, posypuję kruszonką. Daję do nagrzanego piekarnika. Piekę 35 min. w temp. 180 stopni. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków :-)