Sernik gotowany
Otworzyłam stary zeszyt z przepisami na chybił trafił i padło na ten sernik. Metoda gotowania sernika nie jest stosowana zbyt często i do nowoczesnych serników ten chyba nie należy ale w smaku zasługuje na pochwałę. Ciasto nie przypomina raczej tradycyjnego sernika ale smakuje naprawdę nieźle.
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Masa serowa:
- 1 kg białego sera
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temperaturze 180 st. Ja zrobiłam 2. Masło rozgrzać w garnku. Dodać ser trzykrotnie zmielony, jajka i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Dodać cukier, cukier waniliowy, budyń i mąkę ziemniaczaną. Gorącą masą przełożyć kruche placki, wierzch polać polewą kakaową.
Smacznego:)