Sernik gotowany

Sernik gotowany

Otworzyłam stary zeszyt  z przepisami na chybił trafił i padło na ten sernik. Metoda gotowania sernika nie jest stosowana zbyt często i do nowoczesnych serników ten chyba nie należy ale w smaku zasługuje na pochwałę. Ciasto nie przypomina raczej tradycyjnego sernika ale smakuje naprawdę nieźle.

Zdjęcie - Sernik gotowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g  mąki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 4 łyżki  kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 1 kg  białego sera
  • 200 g  masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temperaturze 180 st. Ja zrobiłam 2. Masło rozgrzać w garnku. Dodać ser trzykrotnie zmielony, jajka i gotować  na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Dodać cukier, cukier waniliowy, budyń i mąkę ziemniaczaną. Gorącą masą przełożyć kruche placki, wierzch polać polewą kakaową.

Smacznego:)

Kategorie przepisów