Drożdżowe cynamonowe
Ostatnie cynamonowe wypieki , czyli cinnamon rolls tak wszystkim posmakowały , że postanowiłam coś jeszcze wymyślić właśnie z cynamonem.
Znów postawiłam na ciasto drożdżowe , które uwielbiam , i które uwielbia mnie ostatnio coraz bardziej i coraz lepiej nam się razem pracuje! :D
Przepyszne , mięciutkie , puszyste ciasto drożdżowe wypełnione masą cynamonową i oblane wspaniałym lukrem tworzy fantastyczną całość do kawki!
SKŁADNIKI :
ROZCZYN:
* drożdże – 30 g
* cukier – 25 g
* mąka pszenna – 50 g
* mleko – 150 ml
CIASTO :
* mąka pszenna – ok. 350 g
* cukier – 25 g
* sól – 1 szczypta
* masło – 100 g
* żółtko – 1 szt
NADZIENIE:
* cynamon – 5 łyżek
* miękkie masło – ok. 200 g
* cukier brązowy – 1 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
ROZCZYN :
Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.
CIASTO :
Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli.
Dodajemy cukier i schłodzone masło.
W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę.
Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.
Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.
NADZIENIE :
Cukier rozcieramy z miękkim masłem i cynamonem.
CAŁOŚĆ :
Przygotowane ciasto wyrabiamy następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! )
Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie tniemy w paski o szerokości ok. 7 cm.
W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zwijamy „ślimaka” zaczynając od środka.
Gdy się skończy jeden pasek dokładamy kolejny , i tak do wykończenia pasków.
Boki smarujemy odrobiną mleka.
Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 – 25 minut.
Lukrujemy albo posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe!
Smacznego!