Drożdżowe cynamonowe

Drożdżowe cynamonowe

Ostatnie cynamonowe wypieki , czyli cinnamon rolls tak wszystkim posmakowały , że postanowiłam coś jeszcze wymyślić właśnie z cynamonem.

Znów postawiłam na ciasto drożdżowe , które uwielbiam , i które uwielbia mnie ostatnio coraz bardziej i coraz lepiej nam się razem pracuje! :D

Przepyszne , mięciutkie , puszyste ciasto drożdżowe wypełnione masą cynamonową i oblane wspaniałym lukrem tworzy fantastyczną całość do kawki!

Zdjęcie - Drożdżowe cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI :

ROZCZYN:

* drożdże – 30 g

* cukier – 25 g

* mąka pszenna – 50 g

* mleko – 150 ml

CIASTO :

* mąka pszenna – ok. 350 g

* cukier – 25 g

* sól – 1 szczypta

* masło – 100 g

* żółtko – 1 szt

NADZIENIE:

* cynamon – 5 łyżek

* miękkie masło – ok. 200 g

* cukier brązowy – 1 szkl

Zdjęcie - Drożdżowe cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN :

Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.

CIASTO :

Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli.

Dodajemy cukier i schłodzone masło.

W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę.

Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.

Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.

NADZIENIE :

Cukier rozcieramy z miękkim masłem i cynamonem.

CAŁOŚĆ :

Przygotowane ciasto wyrabiamy następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! )

Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie tniemy w paski o szerokości ok. 7 cm.

W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zwijamy „ślimaka” zaczynając od środka.

Gdy się skończy jeden pasek dokładamy kolejny , i tak do wykończenia pasków.

Boki smarujemy odrobiną mleka.

Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 – 25 minut.

Lukrujemy albo posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe!

Smacznego!

Zdjęcie - Drożdżowe cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów