Ostrzegam, te placki są tak dobre, że będziecie chcieli jeść je bardzo często ;) Z kilku składników powstaje przepyszne danie, odpowiednie na obiad, ale jeszcze bardziej na przekąskę, również na zimno. Placki na zewnątrz są lekko chrupiące, a w środku mają delikatną i jednocześnie sprężystą konsystencję.
Przy tworzeniu batata zainspirowało mnie danie, często podawane jako turecki street food, mianowicie kumpir. Jest to wielki pieczony ziemniak z górą dodatków, którą wypełnia się jego wnętrze. Choć nigdy nie próbowałam prawdziwego, coś czuję, że zaspokoiłby w pełni moją ziemniaczaną rządzę.
Sandacz - nie lada z niego rartytas, szczególnie ceniony przez smakoszy. To największa ryba słodkowodna. Jego mięso jest bardzo smaczne, praktycznie pozbawione ości, nadaje się do przyrządzania na wiele sposobów.
Obrane bataty pokrój w dużą kostkę. Skrop 2 łyżkami oleju i upiecz w naczyniu żaroodpornym. Cebulki odetnij od szczypioru i pokrój w plasterki, zeszklij je na pozostałym oleju i posyp kurkumą. Zostaw do przestudzenia...
Niedawno przygotowałam hiszpańską tortillę z jego dodatkiem oraz batatami zamiast zwykłych ziemniaków. Efekt był niesamowity. To przepyszne, szybkie danie z niewielu składników, idealne na obiad w tygodniu
Nie żałujcie sobie ziół, poza właściwościami odżywczymi poprawiają walory smakowe i pozwalają ograniczyć sól do minimum, a nawet z niej zrezygnować. Tratę można jeść na zimno i ciepło (my zdecydowanie wolimy na ciepło) z sosem czosnkowym, jogurtowym lub domowym ketchupem.
Smażone bataty z fasolką szparagową, boczkiem i suszonym pomidorem. Do tego natka pietruszki, sól, pieprz i gotowe :-). Można oczywiście zrobić bez boczku, ale ja musiałam go już zużyć, więc dodałam do obiadu :-) Polecam, bo naprawdę smakowite są smażone bataty.
Bataty (pataty, słodkie ziemniaki) są coraz bardziej popularne. Warto włączyć je do swojej diety, bo przewyższają pod względem wartości odżywczych i wartości zdrowotnych tradycyjne ziemniaki. Batat bogaty jest w składniki mineralne i witaminy, jest zasobnym źródłem karetonoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny i likopenu.
Dzisiaj proponuję pyszną, bardzo zdrową pastę do pieczywa. Niewiele składników do niej potrzeba, zrobienie jej nie zabiera wiele czasu, a smak gwarantuję jest nieziemski. Za batatem specjalnie moja rodzina nie przepada, ale w tej wersji go po prostu kochamy:)
Jogurt naturalny w połączeniu z koperkiem, szczypiorkiem i chrupiącą rzodkiewką to dip idealny, nowalijkowy. Słodkie, pieczone frytki z batata maczane w ziołowym, chrupiącym dipie to zdrowa i pyszna przekąska.
Bataty to doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków lub chociażby urozmaicenie naszej diety. Są dużo zdrowsze, mają niższy IG i tak jak kolor wskazuje pełne są karotenoidów. Bataty pieczone z piekarnika są najsmaczniejsze, a upiec można je na wiele sposobów.
Dziś królują pączki, faworki i tłuste racuchy. Dlatego ja trochę przewrotnie proponuję zdrową i kolorową kompozycję. Zupa z batatów, ziemniaków i pora z mlekiem kokosowym to rozgrzewająca porcja warzyw.
Placki ziemniaczane to klasyk, ale można przecież zrobić je z innych warzyw. Wśród najpopularniejszych króluje cukinia. Moja propozycja to placki z batatów i seler korzeniowego z dodatkiem pora. Do ich przygotowania użyłam spiralizera, ale równie dobrze można warzywa zetrzeć na klasycznej tarce do jarzyn. Nie wpłynie do na smak dania.
Lekki, dietetyczny obiad, idealny na upalne dni. Polędwica z dorsza w połączeniu z czosnkiem i koperkiem świetnie komponuje się ze słodkimi ziemniakami w pikantno-ziołowej odsłonie. Przygotowanie zajmuje tylko 30-35 minut, dlatego danie sprawdzi się u osób, które niekoniecznie lubią spędzać długie godziny w kuchni.