Tortilla z chorizo i batatem
Po przepisach umieszczonych na blogu łatwo się zorientować, że jestem fanką chorizo. Dlatego niedawno przygotowałam hiszpańską tortillę z jego dodatkiem oraz batatami zamiast zwykłych ziemniaków. Efekt był niesamowity. To przepyszne, szybkie danie z niewielu składników, idealne na obiad w tygodniu.
Tortilla z chorizo i batatem
- 120g chorizo
- 1 cebula
- 1/4 łyżeczki chili w płatkach
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 batat (280g)
- 4 jajka
1) Chorizo pokroić w półplastry, wrzucić na patelnię i wytopić tłuszcz, podsmażając do zrumienienia.
2) Dodać poskrojoną w plastry cebulę i podsmażyć.
3) Dodać chili w płatkach, sól, pieprz i batata pokrojonego w plastry o grubości 2-3 mm.
4) Wymieszać, przykryć i dusić 18-20 minut na małym ogniu.
5) Odkryć, wlać roztrzepane jajka i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut.
6) Przyłożyć talerz, odwrócić razem z patelnią, przełożyć nieusmażoną stroną w dół z powrotem na patelnię i smażyć przez 2 minuty.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 560 kcal