Roti ze słodkich ziemniaków
Ostrzegam, te placki są tak dobre, że będziecie chcieli jeść je bardzo często ;) Z kilku składników powstaje przepyszne danie, odpowiednie na obiad, ale jeszcze bardziej na przekąskę, również na zimno. Placki na zewnątrz są lekko chrupiące, a w środku mają delikatną i jednocześnie sprężystą konsystencję. Łączą smak słodki i ostry, świetne są z jogurtem naturalnym lub jakimś pikantnym sosem.
Roti ze słodkich ziemniaków
- 525g słodkich ziemniaków (po obraniu)
- 125g mąki pełnoziarnistej + sporo do podsypania
- 1 łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- olej do smażenia
1) Bataty pokroić w grube plastry i ugotować na parze.
2) Przełożyć do miski i zostawić do przestygnięcia.
3) Dodać mąkę, brązowy cukier, sól i kardamon.
4) Wyrobić gładkie ciasto i rozwałkować na placki o średnicy ok. 15 cm, podsypując mąką.
5) Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron po kilka minut, aż lekko zbrązowieją.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba sztuk: 5
Kaloryczność jednej sztuki: 220 kcal