Bataty Hassellback. Dieta szybka przemiana. Faza III

Zdjęcie - Bataty Hassellback. Dieta szybka przemiana. Faza III - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bataty to doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków lub chociażby urozmaicenie naszej diety. Są dużo zdrowsze, mają niższy IG i tak jak kolor wskazuje pełne są karotenoidów.
Bataty pieczone z piekarnika są najsmaczniejsze, a upiec można je na wiele sposobów. Pokroić w talarki lub na kształt frytek, ale upieczone na wzór ziemniaków Hasselback wyglądają naprawdę imponująco! To pyszny i cieszący oko dodatek do każdego dania. Czosnek i zioła doskonale przełamują i równoważą naturalną słodycz batata. Pierwszy raz robiłam je z czosnkiem i są kapitalne!
Słodkie ziemniaki są również składnikiem diety - szybka przemiana. Możesz je zaserwować w fazie III. To mój ulubiony dodatek obiadowy w III fazie diety.

Zdjęcie - Bataty Hassellback. Dieta szybka przemiana. Faza III - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
2 średnie ziemniaki
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 gałązki rozmarynu
oliwa, olej

Wykonanie:
  • bataty obrać (skórka po upieczeniu jest twarda i niejadalna), ponacinać w kilkumilimetrowych odstępach, uważająć, by nie przeciąć ziemniaka na wylot
  • natrzeć bataty olejem, w miarę możliwości pomiędzy nacięciami również. Włożyć pomiędzy nacięcia plasterki czosnku i rozmaryn
  • piec w 200`C około 45 minut. Większe okazy na pewno dłużej
  • podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wersji wegeteriańskiej wpo prostu z surówką
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Bataty Hassellback. Dieta szybka przemiana. Faza III - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Smoothie z awokado i pietruszki
1

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet z paryką i serem

Omlet z paryką i serem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej
2

Chrupiące placki z batatów i s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z winogronami i mozzarellą
2

Sałatka z winogronami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Sałatka z pora i krewetek
1

Sałatka z pora i krewetek

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

Wołowe klopsiki z żurawiną, w sosie z czerwonym winem i z aksamitnym puree ziemniaczanym

Wołowe klopsiki z żurawiną, w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Ziemniaczki zapiekane z boczkiem, suszonym pomidorem i rukolą
3

Ziemniaczki zapiekane z boczki…

Beti Beti
kruche babeczki

Knedle ze szpinakiem
1

Knedle ze szpinakiem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pączki ziemniaczane
3

Pączki ziemniaczane

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Śniadanie do łóżka #230: Placuszki ziemniaczano-twarogowe
6

Śniadanie do łóżka #230: Placu…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Frytki z batata z jogurtowym dipem
1

Frytki z batata z jogurtowym d…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni