Bataty Hassellback. Dieta szybka przemiana. Faza III
Bataty to doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków lub chociażby urozmaicenie naszej diety. Są dużo zdrowsze, mają niższy IG i tak jak kolor wskazuje pełne są karotenoidów.
Bataty pieczone z piekarnika są najsmaczniejsze, a upiec można je na wiele sposobów. Pokroić w talarki lub na kształt frytek, ale upieczone na wzór ziemniaków Hasselback wyglądają naprawdę imponująco! To pyszny i cieszący oko dodatek do każdego dania. Czosnek i zioła doskonale przełamują i równoważą naturalną słodycz batata. Pierwszy raz robiłam je z czosnkiem i są kapitalne!
Słodkie ziemniaki są również składnikiem diety - szybka przemiana. Możesz je zaserwować w fazie III. To mój ulubiony dodatek obiadowy w III fazie diety.
Składniki:
2 średnie ziemniaki
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 gałązki rozmarynu
oliwa, olej
Wykonanie:
- bataty obrać (skórka po upieczeniu jest twarda i niejadalna), ponacinać w kilkumilimetrowych odstępach, uważająć, by nie przeciąć ziemniaka na wylot
- natrzeć bataty olejem, w miarę możliwości pomiędzy nacięciami również. Włożyć pomiędzy nacięcia plasterki czosnku i rozmaryn
- piec w 200`C około 45 minut. Większe okazy na pewno dłużej
- podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wersji wegeteriańskiej wpo prostu z surówką