Pieczone burgery z dorsza i batatów z pietruszkowym pesto
Pieczone burgery z dorsza i batatów to nasza ulubiona wersja kotletów. Są pyszne, proste i same się pieką :). Do podania w bułce, z ziemniakami, frytkami, jak to lubi. Znakomicie smakują z domowym pesto pietruszkowym.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 10
Składniki:
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 10
Składniki:
- 1 batat (ok. 400 g),
- 500 g płatów z dorsza,
- 80 g wędzonego boczku,
- 1 jajko,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka skórki z limonki (lub cytryny),
- sól i pieprz kajeński do smaku.
- pesto z natki pietruszki z tego przepisu,
- cząstki limonki lub cytryny,
- kiełki,
- pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie:
- Batata obrać, ugotować w osolonej wodzie, utłuc na puree przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
- Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na średnim ogniu, dodać drobno posiekaną cebulę smażyć jeszcze 5 minut, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na sitku.
- Dorsza oczyścić, usunąć skórę i ości, mięso posiekać nożem lub rozdrobnić mikserem.
- Kaszę zmiksować, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Uformować kotlety, wyłożyć na papier do pieczenia posmarowany oliwą. Piec 30-40 minut w 200 stopniach, 10 minut przed końcem ostrożnie przekręcić na drugą stronę.
- Podać z pesto pietruszkowym.