Pieczone burgery z dorsza i batatów z pietruszkowym pesto

Pieczone burgery z dorsza i batatów to nasza ulubiona wersja kotletów. Są pyszne, proste i same się pieką :). Do podania w bułce, z ziemniakami, frytkami, jak to lubi. Znakomicie smakują z domowym pesto pietruszkowym.


Zdjęcie - Pieczone burgery z dorsza i batatów z pietruszkowym pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 10

Składniki:

  • 1 batat (ok. 400 g),
  • 500 g płatów z dorsza,
  • 80 g wędzonego boczku,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka skórki z limonki (lub cytryny),
  • sól i pieprz kajeński do smaku.
Do podania:
  • pesto z natki pietruszki z tego przepisu,
  • cząstki limonki lub cytryny,
  • kiełki,
  • pomidorki koktajlowe.


Zdjęcie - Pieczone burgery z dorsza i batatów z pietruszkowym pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanie:
  1. Batata obrać, ugotować w osolonej wodzie, utłuc na puree przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
  2. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na średnim ogniu, dodać drobno posiekaną cebulę smażyć jeszcze 5 minut, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na sitku.
  3. Dorsza oczyścić, usunąć skórę i ości, mięso posiekać nożem lub rozdrobnić mikserem.
  4. Kaszę zmiksować, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  5. Uformować kotlety, wyłożyć na papier do pieczenia posmarowany oliwą. Piec 30-40 minut w 200 stopniach, 10 minut przed końcem ostrożnie przekręcić na drugą stronę.
  6. Podać z pesto pietruszkowym.


Zdjęcie - Pieczone burgery z dorsza i batatów z pietruszkowym pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pieczone burgery z dorsza i batatów z pietruszkowym pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Pieczone burgery z dorsza i batatów z pietruszkowym pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Talarki ziemniaczane z piekarnika
2

Talarki ziemniaczane z piekarn…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą
1

Pieczone bataty ze szparagami…

food² food²
Food Square

Kluski ziemniaczane nadziewane
1

Kluski ziemniaczane nadziewane

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ziemniaki z patelni – wegetariański obiad
1

Ziemniaki z patelni – wegetari…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka śledziowa z porem i koperkiem
1

Sałatka śledziowa z porem i ko…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem
1

Kasza z zielonymi warzywami z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Talarki ziemniaczane z piekarnika
2

Talarki ziemniaczane z piekarn…

Beti Beti
kruche babeczki

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szparagi pieczone z cytryną, czosnkiem i tymiankiem
2

Szparagi pieczone z cytryną, c…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Lemoniada z rabarbarem

Lemoniada z rabarbarem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone
2

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu