Bataty ze szczypiorkiem
Słoneczko dziś pięknie świeci, więc pora na słoneczne danie. Spotykam się często z pytaniem, co z robić z batatów i widzę zdziwienie na twarzach, gdy mówię, że to samo w zasadzie, co z naszymi ziemniakami. Obawa przed ich słodyczą wręcz paraliżuje. Blogerki kulinarne z chęcią proponują z nich frytki, a one naprawdę lubią wiele dodatków, w postaci przypraw, ziół, ryb i mięs. Doskonale odnajdują się też w gulaszach i zupach.
pieczone bataty ze szczypiorem
- 1 kg batatów,
- 1 pęczek szczypioru z cebulkami,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 4 łyżki oleju,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 0,5 cytryny,
- 1,5 cm imbiru,
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- sól, pieprz
Obrane bataty pokrój w dużą kostkę. Skrop 2 łyżkami oleju i upiecz w naczyniu żaroodpornym. Cebulki odetnij od szczypioru i pokrój w plasterki, zeszklij je na pozostałym oleju i posyp kurkumą. Zostaw do przestudzenia. Natkę bardzo drobno posiekaj, szczypior pokrój, z cytryny wyciśnij sok, imbir zetrzyj na tarce. Zalej tą mieszanką cebulę. Upieczone bataty wymieszaj z cebulą i zieleniną. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwilę, by przeszły się smaki. Podawaj ciepłe jako dodatek do mięsa lub ryby.