Batat z boczkiem i jogurtem kolendrowym

Zdjęcie - Batat z boczkiem i jogurtem kolendrowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jestem niepoprawnym obżartuchem. Ale zostałam przy tym wyposażona w odrobinę zdrowego rozsądku. Gdyby tej odrobiny nie było, codziennie jadłabym ziemniaki, w każdej możliwej formie.
Uwielbiam pieczone ziemniaki z ognia. Rozgniecione, z roztopionym masłem. Kocham puree z dodatkiem kremowego serka i gałki muszkatołowej. Ziemniaczki z wody, zapiekanki ziemniaczane, gnocchi, w mundurkach (jako dodatek do pysznej sałatki śledziowej) ... to moja pasja. Wiem jednak, że świetnie też przyczyniają się do nagłego rozrostu tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, więc staram się (naprawdę się staram!) hamować w sobie mój ziemniaczany popęd.
Są jednak dni, gdy się tym nie przejmuję. Daję się porwać ziemniakom bez wyrzutów sumienia. Robię sobie wielkiego ziemniaka i podaję go jako samodzielny obiad. A dzisiaj to samo zrobiłam z uroczym, pomarańczowym batatem. Cieszy smakiem i kolorem. Do tego grzeszny boczek, trochę cebulki i przełamujący smak jogurt kolendrowy.

No dobra, trochę przesadziłam z tym brakiem wyrzutów sumienia.

Zdjęcie - Batat z boczkiem i jogurtem kolendrowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przy tworzeniu batata zainspirowało mnie danie, często podawane jako turecki street food, mianowicie kumpir. Jest to wielki pieczony ziemniak z górą dodatków, którą wypełnia się jego wnętrze. Choć nigdy nie próbowałam prawdziwego, coś czuję, że zaspokoiłby w pełni moją ziemniaczaną rządzę.
Batat z boczkiem i jogurtem kolendrowym (4 porcje)

- 4 średnie bataty
- 150 g wędzonego boczku
- 1 mała cebula
- liście świeżej kolendry
- tabasco
- 1 łyżka oliwy
Jogurt kolendrowy:
- 500 g jogurtu naturalnego
- pęczek kolendry (cała doniczka)
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka wasabi
- sól
- pieprz

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Bataty umyj i owiń folią aluminiową.
  3. Wsadź je do piekarnika i piecz 1 godzinę aż zmiękną.
  4. W tym czasie pokrój boczek w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej oliwe i dodaj boczek. Wytopi się z niego tłuszcz, dlatego nie trzeba dodawać więcej oleju. Smaż boczek kilka minut.
  6. Poszatkuj cebulę. Gdy boczek lekko zbrązowieje dodaj cebulę i smaż razem z boczkiem aż się zeszkli. Zdejmij z ognia.
  7. Przygotuj jogurt kolendrowy. Wszystkie składniki (kolendrę razem z łodygą, a czosnek bez skórki) zmiksuj blenderem. Odstaw na bok.
  8. Gdy batat się upiecze rozgrznieć go widelcem. Posyp solą i pieprzem, polej kilkoma kroplami tabasco, a następnie posyp boczkiem z cebulą oraz świeżą kolendrą. Całość polej jogurtem kolendrowym lub podaj jogurt obok, aby każdy mógł nalać sobie odpowiednią ilość.
Śliwka

Przepisy z tych kategorii

Klasyczna focaccia lub ciasto na pizzę

Klasyczna focaccia lub ciasto…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pełnoziarniste paluchy czosnkowe

Pełnoziarniste paluchy czosnko…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto wiśniowa fantazja

Ciasto wiśniowa fantazja

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lecznicza nalewka z aronii

Lecznicza nalewka z aronii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Królik duszony w winie i śmietanie z borowikami. Obiad dla Niej i dla Niego

Królik duszony w winie i śmiet…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Dżem z morelami i lawendą

Dżem z morelami i lawendą

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Młode ziemniaki z bobem i pesto

Młode ziemniaki z bobem i pest…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Puszyste bułki z ziemniakami - lipcowa piekarnia

Puszyste bułki z ziemniakami -…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bułki z ziemniakami w lipcowej Piekarni!

Bułki z ziemniakami w lipcowej…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Krem czosnkowy z grillowanym kurczakiem i grzankami
2

Krem czosnkowy z grillowanym k…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Zapiekanka pasterska
3

Zapiekanka pasterska

Patrycja Patrycja
Simply Food

Polędwiczka wieprzowa zapiekana z puree ziemniaczano serowym
1

Polędwiczka wieprzowa zapiekan…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary