Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów

Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów

Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu to nasza propozycja dla osób na diecie. Na spodzie z podpieczonych batatów wykładamy warzywa, u nas szpinak, brokuły i świeże zioła ale możecie użyć innych warzywnych kombinacji według własnych upodobań. Jeśli nie liczycie kalorio dodajcie do masy jajecznej trochę umami z parmezanem ;) Nie żałujcie sobie ziół, poza właściwościami odżywczymi poprawiają walory smakowe i pozwalają ograniczyć sól do minimum, a nawet z niej zrezygnować.
Tratę można jeść na zimno i ciepło (my zdecydowanie wolimy na ciepło) z sosem czosnkowym, jogurtowym lub domowym ketchupem.

Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 65 minut Porcje:
Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 300 ml gęstego jogurtu
  • 150 g mozzarelli
  • 2 garście szpinaku
  • 1 szkl. pokrojonych różyczek brokuła
  • 2 długie bataty
  • 1/2 chili posiekane
  • 3 ząbki czosnku starte na tarce
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 szklanki świeżych ziół (np. tymianek, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi)
  • 1/2 łyżki oliwy


opcjonalnie:

  • 3-5 łyżki tartego parmezanu
  • 1-2 łyżki sezamu do posypania

Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanie:

  1. Bataty umyj, podpiecz w folii aluminiowej (20 minut w 180 st.C), wystudź. Następnie pokrój w plastry, skrop oliwą, wymieszaj z ziołami prowansalskimi, wyłóż tortownicę (jak na zdjęciu).
  2. Brokuły zblanszuj - wrzuć na minutę do wrzącej wody z dodatkiem szczypty soli i cukru, przełóż łyżką cedzakową do lodowatej wody i dobrze odsącz na sitku. Szpinak pokrój w paski, wyłóż na pataty razem z brokułami.
  3. Jajka wywieszaj ze świeżymi ziołami, czosnkiem, chili, solą i pieprzem. Jeśli nie liczysz kalorii dodaj parmezan. Masę jajeczną wylej na tartę, posyp porwaną mozzarellą i sezamem. Piecz 30 minut w 190 st.C.


Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów