Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów

Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu to nasza propozycja dla osób na diecie. Na spodzie z podpieczonych batatów wykładamy warzywa, u nas szpinak, brokuły i świeże zioła ale możecie użyć innych warzywnych kombinacji według własnych upodobań. Jeśli nie liczycie kalorio dodajcie do masy jajecznej trochę umami z parmezanem ;) Nie żałujcie sobie ziół, poza właściwościami odżywczymi poprawiają walory smakowe i pozwalają ograniczyć sól do minimum, a nawet z niej zrezygnować.
Tratę można jeść na zimno i ciepło (my zdecydowanie wolimy na ciepło) z sosem czosnkowym, jogurtowym lub domowym ketchupem.

Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 65 minut Porcje:
Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 300 ml gęstego jogurtu
  • 150 g mozzarelli
  • 2 garście szpinaku
  • 1 szkl. pokrojonych różyczek brokuła
  • 2 długie bataty
  • 1/2 chili posiekane
  • 3 ząbki czosnku starte na tarce
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 szklanki świeżych ziół (np. tymianek, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi)
  • 1/2 łyżki oliwy


opcjonalnie:

  • 3-5 łyżki tartego parmezanu
  • 1-2 łyżki sezamu do posypania

Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanie:

  1. Bataty umyj, podpiecz w folii aluminiowej (20 minut w 180 st.C), wystudź. Następnie pokrój w plastry, skrop oliwą, wymieszaj z ziołami prowansalskimi, wyłóż tortownicę (jak na zdjęciu).
  2. Brokuły zblanszuj - wrzuć na minutę do wrzącej wody z dodatkiem szczypty soli i cukru, przełóż łyżką cedzakową do lodowatej wody i dobrze odsącz na sitku. Szpinak pokrój w paski, wyłóż na pataty razem z brokułami.
  3. Jajka wywieszaj ze świeżymi ziołami, czosnkiem, chili, solą i pieprzem. Jeśli nie liczysz kalorii dodaj parmezan. Masę jajeczną wylej na tartę, posyp porwaną mozzarellą i sezamem. Piecz 30 minut w 190 st.C.


Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Curry Pumpkin Pie

Curry Pumpkin Pie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tarta z rydzami
1

Tarta z rydzami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta z kurkami i serem cheddar
1

Tarta z kurkami i serem chedda…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tarta Ratatuj
1

Tarta Ratatuj

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tarta z łososiem i porem
2

Tarta z łososiem i porem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki serowo-cebulowe
1

Bułeczki serowo-cebulowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
1

Najprostsza szarlotka na półkr…

food² food²
Food Square

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Baleron pieczony
1

Baleron pieczony

Beti Beti
kruche babeczki

Tort bezowy dacquoise
1

Tort bezowy dacquoise

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Roscón de reyes

Roscón de reyes

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie