Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów

Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu to nasza propozycja dla osób na diecie. Na spodzie z podpieczonych batatów wykładamy warzywa, u nas szpinak, brokuły i świeże zioła ale możecie użyć innych warzywnych kombinacji według własnych upodobań. Jeśli nie liczycie kalorio dodajcie do masy jajecznej trochę umami z parmezanem ;) Nie żałujcie sobie ziół, poza właściwościami odżywczymi poprawiają walory smakowe i pozwalają ograniczyć sól do minimum, a nawet z niej zrezygnować.
Tratę można jeść na zimno i ciepło (my zdecydowanie wolimy na ciepło) z sosem czosnkowym, jogurtowym lub domowym ketchupem.

Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 65 minut Porcje:
Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 300 ml gęstego jogurtu
  • 150 g mozzarelli
  • 2 garście szpinaku
  • 1 szkl. pokrojonych różyczek brokuła
  • 2 długie bataty
  • 1/2 chili posiekane
  • 3 ząbki czosnku starte na tarce
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 szklanki świeżych ziół (np. tymianek, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi)
  • 1/2 łyżki oliwy


opcjonalnie:

  • 3-5 łyżki tartego parmezanu
  • 1-2 łyżki sezamu do posypania

Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanie:

  1. Bataty umyj, podpiecz w folii aluminiowej (20 minut w 180 st.C), wystudź. Następnie pokrój w plastry, skrop oliwą, wymieszaj z ziołami prowansalskimi, wyłóż tortownicę (jak na zdjęciu).
  2. Brokuły zblanszuj - wrzuć na minutę do wrzącej wody z dodatkiem szczypty soli i cukru, przełóż łyżką cedzakową do lodowatej wody i dobrze odsącz na sitku. Szpinak pokrój w paski, wyłóż na pataty razem z brokułami.
  3. Jajka wywieszaj ze świeżymi ziołami, czosnkiem, chili, solą i pieprzem. Jeśli nie liczysz kalorii dodaj parmezan. Masę jajeczną wylej na tartę, posyp porwaną mozzarellą i sezamem. Piecz 30 minut w 190 st.C.


Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Krucha tarta z bobem, frankfurterką i koperkiem

Krucha tarta z bobem, frankfur…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Leśny przysmak

Leśny przysmak

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Wytrawny placek (galette) z botwinką

Wytrawny placek (galette) z bo…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Tarta ze szparagami
1

Tarta ze szparagami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta z botwinką i serem feta

Tarta z botwinką i serem feta

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta ze szparagami i łososiem

Tarta ze szparagami i łososiem

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

Koperkowa polędwica z dorsza z batatami
1

Koperkowa polędwica z dorsza z…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Mafé
2

Mafé

Tyna Tyna
In cooking we trust

Puszyste bułeczki z ziemniakami
1

Puszyste bułeczki z ziemniakam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Purée z kalafiora i ziemniaków. Z cyklu – ulubione dania

Purée z kalafiora i ziemniaków…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Cepeliny ze skwarkami Babci Jadzi
2

Cepeliny ze skwarkami Babci Ja…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Ziemniaczki inaczej

Ziemniaczki inaczej

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady