Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów
Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu to nasza propozycja dla osób na diecie. Na spodzie z podpieczonych batatów wykładamy warzywa, u nas szpinak, brokuły i świeże zioła ale możecie użyć innych warzywnych kombinacji według własnych upodobań. Jeśli nie liczycie kalorio dodajcie do masy jajecznej trochę umami z parmezanem ;) Nie żałujcie sobie ziół, poza właściwościami odżywczymi poprawiają walory smakowe i pozwalają ograniczyć sól do minimum, a nawet z niej zrezygnować.
Tratę można jeść na zimno i ciepło (my zdecydowanie wolimy na ciepło) z sosem czosnkowym, jogurtowym lub domowym ketchupem.
Czas przygotowania: 65 minut Porcje:
Składniki:
- 300 ml gęstego jogurtu
- 150 g mozzarelli
- 2 garście szpinaku
- 1 szkl. pokrojonych różyczek brokuła
- 2 długie bataty
- 1/2 chili posiekane
- 3 ząbki czosnku starte na tarce
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 szklanki świeżych ziół (np. tymianek, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi)
- 1/2 łyżki oliwy
opcjonalnie:
- 3-5 łyżki tartego parmezanu
- 1-2 łyżki sezamu do posypania
Przygotowanie:
- Bataty umyj, podpiecz w folii aluminiowej (20 minut w 180 st.C), wystudź. Następnie pokrój w plastry, skrop oliwą, wymieszaj z ziołami prowansalskimi, wyłóż tortownicę (jak na zdjęciu).
- Brokuły zblanszuj - wrzuć na minutę do wrzącej wody z dodatkiem szczypty soli i cukru, przełóż łyżką cedzakową do lodowatej wody i dobrze odsącz na sitku. Szpinak pokrój w paski, wyłóż na pataty razem z brokułami.
- Jajka wywieszaj ze świeżymi ziołami, czosnkiem, chili, solą i pieprzem. Jeśli nie liczysz kalorii dodaj parmezan. Masę jajeczną wylej na tartę, posyp porwaną mozzarellą i sezamem. Piecz 30 minut w 190 st.C.