Krem z batatów i porów z mlekiem kokosowym
Dziś królują pączki, faworki i tłuste racuchy. Dlatego ja trochę przewrotnie proponuję zdrową i kolorową kompozycję. Zupa z batatów, ziemniaków i pora z mlekiem kokosowym to rozgrzewająca porcja warzyw.
Krem z batatów i porów z mlekiem kokosowym składniki:- 3 bataty
- 1 por
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego / oleju kokosowego
- 2 cm imbiru świeżego
- 0,2l mleka kokosowego
- wól, pieprz
- chili, gałka muszkatołowa, estragon
- woda
do podania
- kiełki
- orzeszki piniowe
- chili
Warzywa oczyszczam, kroję w dowolną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz, dodaję pokrojone bataty, ziemniaki, pora i cebulę. Podsmażam aż się lekko zarumienią.
Przekładam do dużego garnka, zalewam wodą tak aby zakryć wszystkie warzywa. Doprawiam solą, dodaję obrany czosnek, kawałek imbiru, chili, estragon, gałkę muszkatołową (wg uznania). Gotuję ok 40 minut.
Zupę lekko ostudzoną blenduję na gładki krem. Dodaję mleko kokosowe. W razie potrzeby doprawiam.
Zupę podaję z kiełkami, orzeszkami pinii i szczyptą chili.