Gratin z batatów
Bataty (pataty, słodkie ziemniaki) są coraz bardziej popularne. Warto włączyć je do swojej diety, bo przewyższają pod względem wartości odżywczych i wartości zdrowotnych tradycyjne ziemniaki.
Batat bogaty jest w składniki mineralne i witaminy, jest zasobnym źródłem karetonoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny i likopenu.
To produkt bezpieczny dla diabetyków, ponieważ ma niski IG=54. Dla porówniania IG gotowanych ziemniaków wynosi 80.
Gratin z batatów to świetny dodatek prawie do każdego drugiego dania. Przepis znalazłam tutaj.
Prosta zapiekanka z pokrojonych na cieniutkie plasterki słodkich ziemniaków z dodatkiem listków szałwii to łatwe, proste danie i świetnie się prezentuje.
Składniki:
2 bataty
2 ząbki czosnku
2 gałązki szałwii
sól, pieprz
120 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
- piekarnik nagrzać do 200`C
- małe naczynie żaroodporne, o boku 15 cm wysmarować olejem
- bataty obrać i pokroić na cienkie plasterki około 3 mm np. maszynką do chleba
- czosnek posiekać, wymieszać z solą i pieprzem
- układać plasterki ziemniaków na zakładkę. Co 3 warstwę posypać mieszanką czosnku z solą i obłożyć listkami pokrojonej w paseczki szałwii lub innych ulubionych ziół. Zalać śmietaną kremówką. Przykryć folią alumniniową i zapiekać około 45 minut. 15 minut przed końcem zdjąć folię
- podałam ze szycelkami z indyka i brokułami
SMACZNEGO !