Koperkowa polędwica z dorsza z batatami

Lekki, dietetyczny obiad, idealny na upalne dni. Polędwica z dorsza w połączeniu z czosnkiem i koperkiem świetnie komponuje się ze słodkimi ziemniakami w pikantno-ziołowej odsłonie. Przygotowanie zajmuje tylko 30-35 minut, dlatego danie sprawdzi się u osób, które niekoniecznie lubią spędzać długie godziny w kuchni.

Zdjęcie - Koperkowa polędwica z dorsza z batatami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 4 polędwice z dorsza
  • 4 łyżeczki posiekanego koperku
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 cienkie plastry masła
  • przyprawa do ryb
  • pieprz
  • sól
  • 1 duży lub 2 mniejsze bataty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie

Ryby myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Przekładamy na folię aluminiową i każdą z polędwic posypujemy czosnkiem (1/2 ząbka) oraz 1 łyżeczką koperku. Na wierzchu kładziemy plaster masła. Całość zawijamy tak, aby górna część folii nie dotykała ryby i ziół (dorsz będzie się ładniej prezentować po upieczeniu).

Batata obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w słupki. Wrzucamy do miski i przyprawiamy oliwą, rozmarynem, ostrą papryką oraz 1/2 łyżeczki soli. Całość mieszamy tak, aby każda "frytka" była pokryta przyprawami.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C (góra-dół). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy bataty. Powinny znajdować się w niewielkich odstępach. Wkładamy do piekarnika. Po 5 minutach dokładamy ryby i pieczemy jeszcze 20 minut. Na 2 ostatnie minuty możecie włączyć funkcję termoobieg dzięki temu frytki ładnie się zrumienią.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 duże porcje (takie jak na zdjęciu). Rybę przygotowaną w taki sposób możecie również upiec na grillu.

Zdjęcie - Koperkowa polędwica z dorsza z batatami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Koperkowa polędwica z dorsza z batatami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Na kanapki : pasta z wędzonej makreli i twarogu

Na kanapki : pasta z wędzonej…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa rybna bouillabaisse z nutą szafranu i pieczoną papryką

Zupa rybna bouillabaisse z nut…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ceviche z tuńczyka. Dla Niej i dla Niej

Ceviche z tuńczyka. Dla Niej i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ryba po grecku (najlepsza)

Ryba po grecku (najlepsza)

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Pierogi z twarogiem i wędzonym łososiem. Zimowa dekadencja…
1

Pierogi z twarogiem i wędzonym…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pâté z wędzonego łososia i mascarpone. Śniadanie dla Niej i dla Niego

Pâté z wędzonego łososia i mas…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Kluski śląskie w pikantnym sosie paprykowym

Kluski śląskie w pikantnym sos…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczone bataty z pikantną ciecierzycą, fetą i kiełkami groszku
2

Pieczone bataty z pikantną cie…

aronia aronia
Wiem co jem

Gofry z tartych ziemniaków
1

Gofry z tartych ziemniaków

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kotlety ziemniaczane - moje indyjskie smaki :)
3

Kotlety ziemniaczane - moje in…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym
1

Zapiekanka ziemniaczana z sose…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Domowe chipsy warzywne z salsą słodko-kwaśną

Domowe chipsy warzywne z salsą…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim