Koperkowa polędwica z dorsza z batatami

Lekki, dietetyczny obiad, idealny na upalne dni. Polędwica z dorsza w połączeniu z czosnkiem i koperkiem świetnie komponuje się ze słodkimi ziemniakami w pikantno-ziołowej odsłonie. Przygotowanie zajmuje tylko 30-35 minut, dlatego danie sprawdzi się u osób, które niekoniecznie lubią spędzać długie godziny w kuchni.

Zdjęcie - Koperkowa polędwica z dorsza z batatami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 4 polędwice z dorsza
  • 4 łyżeczki posiekanego koperku
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 cienkie plastry masła
  • przyprawa do ryb
  • pieprz
  • sól
  • 1 duży lub 2 mniejsze bataty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie

Ryby myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Przekładamy na folię aluminiową i każdą z polędwic posypujemy czosnkiem (1/2 ząbka) oraz 1 łyżeczką koperku. Na wierzchu kładziemy plaster masła. Całość zawijamy tak, aby górna część folii nie dotykała ryby i ziół (dorsz będzie się ładniej prezentować po upieczeniu).

Batata obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w słupki. Wrzucamy do miski i przyprawiamy oliwą, rozmarynem, ostrą papryką oraz 1/2 łyżeczki soli. Całość mieszamy tak, aby każda "frytka" była pokryta przyprawami.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C (góra-dół). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy bataty. Powinny znajdować się w niewielkich odstępach. Wkładamy do piekarnika. Po 5 minutach dokładamy ryby i pieczemy jeszcze 20 minut. Na 2 ostatnie minuty możecie włączyć funkcję termoobieg dzięki temu frytki ładnie się zrumienią.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 duże porcje (takie jak na zdjęciu). Rybę przygotowaną w taki sposób możecie również upiec na grillu.

Zdjęcie - Koperkowa polędwica z dorsza z batatami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Koperkowa polędwica z dorsza z batatami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Tarta z warzywami - z cukinią i marchewką

Tarta z warzywami - z cukinią…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Sznycel wołowy z cebulką

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Naleśniki z dynią

Naleśniki z dynią

napiecyku napiecyku
napiecyku

Warzywa pieczone z kurczakiem

Warzywa pieczone z kurczakiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Klopsiki z indyka gotowane na parze
1

Klopsiki z indyka gotowane na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Buraczane gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem

Buraczane gnocchi z szynką par…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Pot pie z grzybami, gulasz grzybowy zapiekany pod ciastem francuskim
1

Pot pie z grzybami, gulasz grz…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zupa chrzanowa
1

Zupa chrzanowa

Beti Beti
kruche babeczki

Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki

Polędwiczki wieprzowe z purée…

food² food²
Food Square

Kiszone pomidory
2

Kiszone pomidory

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Relish z pomidorków koktajlowych

Relish z pomidorków koktajlowy…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Indonezyjski smażony ryż z makrelą
1

Indonezyjski smażony ryż z mak…

Tyna Tyna
In cooking we trust