Koperkowa polędwica z dorsza z batatami

Lekki, dietetyczny obiad, idealny na upalne dni. Polędwica z dorsza w połączeniu z czosnkiem i koperkiem świetnie komponuje się ze słodkimi ziemniakami w pikantno-ziołowej odsłonie. Przygotowanie zajmuje tylko 30-35 minut, dlatego danie sprawdzi się u osób, które niekoniecznie lubią spędzać długie godziny w kuchni.

Zdjęcie - Koperkowa polędwica z dorsza z batatami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 4 polędwice z dorsza
  • 4 łyżeczki posiekanego koperku
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 cienkie plastry masła
  • przyprawa do ryb
  • pieprz
  • sól
  • 1 duży lub 2 mniejsze bataty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie

Ryby myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Przekładamy na folię aluminiową i każdą z polędwic posypujemy czosnkiem (1/2 ząbka) oraz 1 łyżeczką koperku. Na wierzchu kładziemy plaster masła. Całość zawijamy tak, aby górna część folii nie dotykała ryby i ziół (dorsz będzie się ładniej prezentować po upieczeniu).

Batata obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w słupki. Wrzucamy do miski i przyprawiamy oliwą, rozmarynem, ostrą papryką oraz 1/2 łyżeczki soli. Całość mieszamy tak, aby każda "frytka" była pokryta przyprawami.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C (góra-dół). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy bataty. Powinny znajdować się w niewielkich odstępach. Wkładamy do piekarnika. Po 5 minutach dokładamy ryby i pieczemy jeszcze 20 minut. Na 2 ostatnie minuty możecie włączyć funkcję termoobieg dzięki temu frytki ładnie się zrumienią.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 duże porcje (takie jak na zdjęciu). Rybę przygotowaną w taki sposób możecie również upiec na grillu.

Zdjęcie - Koperkowa polędwica z dorsza z batatami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Koperkowa polędwica z dorsza z batatami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Pure z batata ze słodko kwaśnym sosem

Pure z batata ze słodko kwaśny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bataty pieczone z pesto rukoli, fetą i płatkami migdałów
1

Bataty pieczone z pesto rukoli…

Beti Beti
kruche babeczki

Potrawka ziemniaczana z patelni
2

Potrawka ziemniaczana z pateln…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa krem z batatów z bekonem i grzankami

Zupa krem z batatów z bekonem…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wegańskie  pierogi ruskie z pudrem grzybowym

Wegańskie pierogi ruskie z pu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brownie z batatów (bez pieczenia)
2

Brownie z batatów (bez pieczen…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Pieczona dorada
1

Pieczona dorada

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z cukinii z soczewicą i miętą
1

Sałatka z cukinii z soczewicą…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z ziemniakami, ziołami i musztardą francuską
1

Sałatka z ziemniakami, ziołami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kokosowe mojito
1

Kokosowe mojito

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Scones z kurkami

Scones z kurkami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pesto z czosnku niedźwiedziego
2

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni