Koperkowa polędwica z dorsza z batatami
Lekki, dietetyczny obiad, idealny na upalne dni. Polędwica z dorsza w połączeniu z czosnkiem i koperkiem świetnie komponuje się ze słodkimi ziemniakami w pikantno-ziołowej odsłonie. Przygotowanie zajmuje tylko 30-35 minut, dlatego danie sprawdzi się u osób, które niekoniecznie lubią spędzać długie godziny w kuchni.
Składniki
Przygotowanie
Ryby myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Przekładamy na folię aluminiową i każdą z polędwic posypujemy czosnkiem (1/2 ząbka) oraz 1 łyżeczką koperku. Na wierzchu kładziemy plaster masła. Całość zawijamy tak, aby górna część folii nie dotykała ryby i ziół (dorsz będzie się ładniej prezentować po upieczeniu).
Batata obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w słupki. Wrzucamy do miski i przyprawiamy oliwą, rozmarynem, ostrą papryką oraz 1/2 łyżeczki soli. Całość mieszamy tak, aby każda "frytka" była pokryta przyprawami.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C (góra-dół). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy bataty. Powinny znajdować się w niewielkich odstępach. Wkładamy do piekarnika. Po 5 minutach dokładamy ryby i pieczemy jeszcze 20 minut. Na 2 ostatnie minuty możecie włączyć funkcję termoobieg dzięki temu frytki ładnie się zrumienią.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 duże porcje (takie jak na zdjęciu). Rybę przygotowaną w taki sposób możecie również upiec na grillu.
Smacznego !
Składniki
- 4 polędwice z dorsza
- 4 łyżeczki posiekanego koperku
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 4 cienkie plastry masła
- przyprawa do ryb
- pieprz
- sól
- 1 duży lub 2 mniejsze bataty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie
Ryby myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Przekładamy na folię aluminiową i każdą z polędwic posypujemy czosnkiem (1/2 ząbka) oraz 1 łyżeczką koperku. Na wierzchu kładziemy plaster masła. Całość zawijamy tak, aby górna część folii nie dotykała ryby i ziół (dorsz będzie się ładniej prezentować po upieczeniu).
Batata obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w słupki. Wrzucamy do miski i przyprawiamy oliwą, rozmarynem, ostrą papryką oraz 1/2 łyżeczki soli. Całość mieszamy tak, aby każda "frytka" była pokryta przyprawami.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C (góra-dół). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy bataty. Powinny znajdować się w niewielkich odstępach. Wkładamy do piekarnika. Po 5 minutach dokładamy ryby i pieczemy jeszcze 20 minut. Na 2 ostatnie minuty możecie włączyć funkcję termoobieg dzięki temu frytki ładnie się zrumienią.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 duże porcje (takie jak na zdjęciu). Rybę przygotowaną w taki sposób możecie również upiec na grillu.
Smacznego !