Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej

Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej
Placki ziemniaczane to klasyk, ale można przecież zrobić je z innych warzyw. Wśród najpopularniejszych króluje cukinia. Moja propozycja to placki z batatów i seler korzeniowego z dodatkiem pora.  Do ich przygotowania użyłam spiralizera, ale równie dobrze można warzywa zetrzeć na klasycznej tarce do jarzyn. Nie wpłynie do na smak dania.

Prawidłowo usmażone są chrupiące i niemal kruszą się w dłoni – takie lubię najbardziej. Do ich przygotowania nie trzeba wiele składników, ani czasu. Lubią je zarówno dorośli, jak i dzieci. Smakują świetnie jako podstawa dania, z dodatkiem sosu czosnkowego lub kremowego jogurtu, albo dodatek do mięsnego sosu. Jeśli zaistnieje taka potrzeba, można przygotować także bezglutenową wersję takich placków – wystarczy mąkę pszenną w przepisie zastąpić mąką kukurydzianą. Ta niewielka zmiana nie będzie miała znaczącego wpływu ani na smak, ani na konsystencję.

W mojej mięsnej wersji połączyłam te niecodzienne placki ziemniaczane z ragout z mięsa mielonego w orientalnej, pikantnej wersji z chili i garam masalą. Przepis na mięsny sos do placków pojawi się w następnym wpisie.

Zdjęcie - Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Chrupiące placki z batatów i selera Czas Przygotowania 15 mins Czas Gotowania 15 mins Czas Całkowity 30 mins

Odmieniona wersja placków ziemniaczanych - chrupiąca i w orietnalnym stylu.

Rodzaj Dania: Danie główne, Wegetariańskie Kuchnia: Wegetariańska Ilość Porcji: 4 porcje Składniki
  • 500 g batatów
  • 300 g selera korzeniowego
  • 70 g pora
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej ok 1/3 szklanki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
  • 200 ml oleju do smażenia
  • świeża kolendra do podania
Przygotowanie krok po kroku
  1. Bataty i selera obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub za pomocą spiralizera. Pora pokrój cienko i dodaj do pozostałych warzyw.

  2. Do startych warzyw dodaj 2 jajka oraz mąkę pszenną i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Uzyskujemy w ten sposób warzywa obklejone mączno-jajeczną mieszanką, a nie zanurzone w cieście.

  3. Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj po porcji warzyw i smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  4. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Podawaj z jogurtem, sosem czosnkowym lub mięsnym ragout.

Uwagi do Przepisu

W wersji bezglutenowej zastąp mąkę pszenną mąką kukurydzianą (żółtą mąką, nie skrobią).

  Zdjęcie - Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zobacz inne przepisy na dania z batatów Zdjęcie - Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczejZdjęcie - Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPodwójnie pieczone bataty z kiełbasą żywiecką i sosem wiśniowym w jakości QAFPZdjęcie - Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWarzywne curry z zielonej soczewicyZdjęcie - Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSzybkie curry z batatów i białej fasoli

Kategorie przepisów