Frytki z batata z jogurtowym dipem
Jogurt naturalny w połączeniu z koperkiem, szczypiorkiem i chrupiącą
rzodkiewką to dip idealny, nowalijkowy.
Słodkie, pieczone frytki z batata maczane w ziołowym, chrupiącym dipie to zdrowa i pyszna przekąska.
Porcja dla 2 osób
Składniki:
Batata należy umyć, obrać i pokroić w słupki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać oliwą i doprawić pieprzem ziołowym i papryką. Piec przez 20 min w temperaturze 180 stopni. Jogurt przełożyć do miski, dodać posiekany szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Upieczone frytki przełożyć na talerz i maczać w nowalijkowym dipie. Smacznego ;)
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 1 niewielki batat,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka pieprzu ziołowego i papryki,
- 180 g jogurtu naturalnego,
- 4 rzodkiewki,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 3 gałązki koperku,
- sól i pieprz do smaku
Batata należy umyć, obrać i pokroić w słupki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać oliwą i doprawić pieprzem ziołowym i papryką. Piec przez 20 min w temperaturze 180 stopni. Jogurt przełożyć do miski, dodać posiekany szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Upieczone frytki przełożyć na talerz i maczać w nowalijkowym dipie. Smacznego ;)