Majówka w Paryżu zainspirowała mnie do zrobienia hiszpańskiej tortilli, pokrętnie brzmi, ale tak właśnie było :) (...) Jak widać na zdjęciu tortillę podałam z sałatą z rzodkiewką, jogurtem i szczypiorkiem.
Dzisiaj kolejna propozycja na zdrowe i pyszne śniadanie. Pełnowartościowy, zbilansowany szybki , a jednocześnie lekki i smaczny posiłek doda Wam energii na cały długi poranek. Polecam gorąco!
Alternatywą dla kanapek, które w trakcie podróży mogą zostać uszkodzone są bułeczki piknikowe. To zwykłe pszenne bułeczki, które piekę z farszem w środku. Dzięki temu przedłuża to ich świeżość, farsz sprawia, że nie wysychają i przede wszystkim są pyszne w smaku.
Tortas to zapiekane bułeczki z nadzieniem mięsno-warzywnym. (...) Do środka tradycyjnie daje się odsmażaną fasolę, salsę, warzywa, kwaśną śmietanę, a także resztki mięsa – dlatego jest to świetny i nietypowy sposób na zagospodarowanie mięsa np. z rosołu ;)
Tarta, którą na próbę zrobiłam z połowy porcji, troszkę odjęłam, troszkę dodałam i podam już z naszymi zmianami. W przepisie ubija się pozostałą pianę z białek i tworzy wzór kratki na cieście, wcześniej posypując ją orzechami, ja ją pominęłam;)
Smacznie, zdrowo i pożywnie - to główne hasła moich wiosenno-letnich śniadań. Placki zrobiłam nie za słodkie, ale można to nadrobić z nawiązką odpowiednią polewą. U mnie czekolada rozpuszczona w miodzie - palce lizać!
Zapieczone bułki z nadzieniem z chorizo, fasoli i pomidorów, z serem i sałatką z kapusty. Bardzo smaczne i wyraziste. Jeśli ktoś nie lubi ostrości, można pominąć papryczkę jalapeno w sałatce kapuścianej.
Własna nutella domowa jest nie tylko zdrowsza od naszpikowanego chemią produktu ze sklepu ale ma również lepszy smak. Przygotowanie tego kremu jest przy tym bardzo proste i nie zajmuje więcej niż kilka minut. Można dowolnie regulować ilość orzechów laskowych i migdałów według upodobania, można zrezygnować całkowicie z migdałów jeśli ktoś woli czystą klasykę.
Falafle zrobiły wielką furorę w czasie wycieczki do Paryża i świetnie się sprawdziły jako piknikowe danie. Są boskie na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni, ale niczego im nie brakuje kiedy wystygną. Można je jeść z różnego rodzaju sosami - z tzatzikami smakują obłędnie. Można je podać ze świeżymi warzywami, idealnym uzupełnieniem będą chlebki pita.
Te proste składniki w zasadzie zawsze ma się w domu, dlatego bez problemu można upiec sobie scones. I to bez użycia piekarnika. Oczywiście to trochę co innego, niż normalne scones, ale idea jest ta sama, a efekt smakowity. Wychodzą miękkie, a jednocześnie kruche, naprawdę dobre.