Wiosenny tydzień #6: Gofry z truskawkami i czekoladą
To był dla mnie bardzo intensywny weekend, bogaty w wyzwania kulinarne. Gotowanie w warunkach domowych jest niewinne i relaksujące, dlatego uwielbiam celebrować sobotnie i niedzielne śniadania przygotowując coś specjalnego na początek dnia. W ten weekend pochłonęła mnie obsługa 4 imprez komunijnych od strony restauracyjnej kuchni. Nie było czasu na odpoczynek, śniadanie było ostatnią rzeczą, na którą miałam czas, a dni rozpoczynałam od jogurtu jedzonego w drodze. W kuchni jestem bardzo zorganizowana i czasem udaje mi się to przenieść także na życie. Przewidziałam sobie weekendowe zapracowanie, dlatego wyjątkowe śniadanie postanowiłam przygotować już w piątek. Specjalnie na te okazję pożyczyłam od przyjaciółki gofrownicę, ponieważ od dłuższego czasu marzyły mi się domowe gofry.
W tym tygodniu tematem na blogu było wiosenne gotowanie. Przez 5 dni zamieszczałyśmy przepisy na dania z wykorzystaniem głównie sezonowych warzyw. Aby wiosenny cykl zakończyć w apetycznym stylu, wybrałam do śniadaniowych gofrów dodatek w postaci truskawek. Wiem, że dla niektórych truskawki, które można teraz kupić w sklepach są marnym substytutem tych kaszubskich. I chociaż podekscytowana wyczekuję aż pojawią się na straganach, z chęcią sięgam także po te, które mamy teraz :)
Zrobienie samych gofrów jest dziecinnie proste, pod warunkiem, że posiadacie gofrownicę. Dla mnie są tak pyszne, że wystarczy dodatek w postaci roztopionej czekolady i truskawek, ale przepis możecie wzbogacić o lody, konfiturę, czy bitą śmietanę. Truskawkowym akcentem zamykam wiosenny tydzień, chociaż coś czuję, że sezonowe produkty pojawiać się będą nadal w kolejnych przepisach na blogu :)
Gofry z truskawkami i czekoladą*/8 szt.
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- szczypta soli
- łyżka skórki z pomarańczy
- 50 g gorzkiej czekolady + łyżeczka masła
- truskawki, cukier puder
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, rozbełtane żółtka i mleko. Dodajemy również świeżo startą skórkę z pomarańczy i roztopione wcześniej masło. Mieszamy ciasto energicznie trzepaczką i odstawiamy na kilka minut.
- Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta na gofry i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Gofrownicę rozgrzewamy.Gofry smażymy przez ok.3-4 minuty, czynność powtarzamy. Gotowe gofry przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
- W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z łyżeczką masła. Czekoladą polewamy gofry i podajemy je razem z truskawkami.
Tosia