Owsianka słoikowa - krówka, banany i czekolada
Nadszedł wreszcie sezon na pyszne słoikowe owsianki, które w tak ciepłe dni jakie mamy i jakie nadchodzą najlepiej smakują właśnie na zimno!
W miniony weekend na nasz leśny spacer zmontowałam po słoiczku dla Każdego! Było słodko, było smacznie, było pysznie!
Ilu Was i ile smaków tyle kombinacji owsianek w sloiku może powstać, ja zawsze robię z tym co mam pod ręką i tak: jogurt zamieniam na mleko, kefir, maślankę czy jogurt smakowy, owoce - w zależności od sezonu, słodzę suszonymi owocami, miodem, golden syrupem, posypuję pestkami, chrupkami, orzechami.... możliwości jest naprawdę wiele;)
Poniżej przedstawiam propozycje tych, które już są na blogu: http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/11/owsianka-soikowa-do-pracy.html http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/05/owsianka-w-soiku-bananowo-migdaowa.html http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/04/owsianka-w-soiku-gruszkowo-jabkowa.html
Składniki na 3 słoiki takie o pojemności 400 ml:
Przygotowanie:
Smacznego;)
W miniony weekend na nasz leśny spacer zmontowałam po słoiczku dla Każdego! Było słodko, było smacznie, było pysznie!
Ilu Was i ile smaków tyle kombinacji owsianek w sloiku może powstać, ja zawsze robię z tym co mam pod ręką i tak: jogurt zamieniam na mleko, kefir, maślankę czy jogurt smakowy, owoce - w zależności od sezonu, słodzę suszonymi owocami, miodem, golden syrupem, posypuję pestkami, chrupkami, orzechami.... możliwości jest naprawdę wiele;)
Poniżej przedstawiam propozycje tych, które już są na blogu: http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/11/owsianka-soikowa-do-pracy.html http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/05/owsianka-w-soiku-bananowo-migdaowa.html http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/04/owsianka-w-soiku-gruszkowo-jabkowa.html
Składniki na 3 słoiki takie o pojemności 400 ml:
- 12 łyżek płatków owsianych
- 2 średnie banany
- sok z 1/4 cytryny
- 12 łyżek jogurtu naturalnego
- 6-9 kostek ulubionej czekolady - dałam pół na pół mleczną i gorzką
- garść kandyzowanych owoców - u mnie marakuja
- 3 łyżki kremu krówkowego lub kajmaku
- czekoladowe kuleczki - biała, gorzka i mleczna czekolada - do posypania
- kakaowe płatki - też do posypania
Przygotowanie:
- do słoików na sam spód wsypujemy płatki owsiane, po 4 łyżki na słoik
- czekoladę kroimy na drobne kawałeczki, wsypujemy na płatki
- na to kroimy banana w cieniutkie plasterki i skrapiamy go sokiem z cytryny
- dodajemy po kilkanaście kosteczek kandyzowanej marakuji - to zamiast cukru czy miodu
- kolejną warstwą jest jogurt naturalny, na każdy słoik po 4 łyżki
- wykańczamy naszą owsiankę kremem krówkowym i posypujemy czekoladowymi kuleczkami
- najlepiej jest ją przygotować kilka godzin szybciej i schłodzić w lodówce, wtedy płatki nam delikatnie nasiąkną od bananów i jogurtu, jeśli zrobimy tak jak ja - czyli tuż przed wyjściem, to będzie nam wszystko bardziej chrupać,ale to nie przeszkadza
Smacznego;)