Jaglano-owsiane placuszki bananowe

Jaglano-owsiane placuszki bananowe
Zdjęcie - Jaglano-owsiane placuszki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznie, zdrowo i pożywnie - to główne hasła moich wiosenno-letnich śniadań.
Placki zrobiłam nie za słodkie, ale można to nadrobić z nawiązką odpowiednią polewą. U mnie czekolada rozpuszczona w miodzie - palce lizać!
To moja pierwsza kuchenna przygoda z kaszą jaglaną, ale już jestem w niej zakochana! Nawet jakieś ciacho chodzi mi po głowie...

Zdjęcie - Jaglano-owsiane placuszki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 12 placków:
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 50 g otrębów owsianych
  • 1 średniej wielkości dojrzały banan (
  • jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (bardziej dla posmaku i koloru)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia

Kaszę i otręby wrzucić do blendera/malaksera i rozdrobnić na mąkę (choć nie musi być idealnie), a banana rozgnieść widelcem. Następnie wymieszać wszystkie składniki mikserem i odstawić na ok. 40 minut aż ciasto zgęstnieje - aż w konsystencji będzie jak gęsta śmietana. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki na niedużym ogniu po 1,5 - 2 minuty z każdej strony (uważać by się nie przypaliły). Jedna łyżka ciasta to jeden placek.
Polewa:
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 kostki czekolady

W garnuszku podgrzać miód z czekoladą ciaglę mieszając - aż do połączenie składników i utworzenia jednolitej polewy. Od razu polać nią placki, bo szybko gęstnieje zestawiona z ognia.

Zdjęcie - Jaglano-owsiane placuszki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów