Dziś polecam coś pomiędzy hiszpańską tortillą, frittatą a omletem. Bez względu jak nazwiemy to danie z czystym sumieniem mogę Was zapewnić, że smakuje znakomicie, a wszystko za sprawą dodanej do masy jajecznej musztardy.
Japońska kolacja (...), była doskonałym pretekstem by wreszcie go wypróbować! Muszę przyznać, że smak krakersów był bardzo oryginalny. Wszystkich ciekawych zapraszam do wypróbowania.
Najpierw na patelnię trochę cukru z sokiem pomarańczowym. Gdy przybiera ten cudownie złoty kolor, wrzucam pokrojony na kawałki rabarbar i smażę kilka minut. O mamuniu! Jak ja to lubię! Obezwładniający wręcz zapach, i ten obłędny smak - słodko-kwaśny, idealnie wyważony, z pomarańczową nutą.
Przygotowany z naturalnych składników, bez konserwantów, zagęszczaczy, a przede wszystkim bez syropu glukozowo-fruktozowego. Zachwycił nie tylko moje dzieci...
W poszukiwaniu nowych smaków zwiedzamy okolice kuchni indyjskiej. pierwszy smak to wątróbka drobiowa,(...) drugi smak to pieczarki, które, pewnie to już pisałam, nie należą do grona moich ulubionych grzybów, ale spodobał mi się zestaw przypraw w przepisie
Tortille są miękkie, smaczne i dość elastyczne, kilka gotowych placków trochę się nadłamało przy zwijaniu, ale nie przeszkodziło to w zrobieniu pysznych tacos
Pierwszy raz piekłam bezy i jestem absolutnie zadowolona z tego przepisu. Nie są to zwyczajne bezy kakaowe, ale o smaku najprawdziwszej czekolady. Mnie i mojemu M. najbardziej smakowały, gdy były chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Idealne do mleka lub kawy lub nawet podjadane same :) aż chciało się sięgać po kolejne :)
Moja dieta jak najbardziej uwzględnia morele, choć zdecydowanie wole suszone od świeżych. I właśnie suszoną wersję tych owoców można dodać do chleba, aby stanowiły świetny słodki dodatek do wytrawnego wypieku.
Od dawna miałam ochotę na tę potrawę, ale niestety zgromadzenie naraz wszystkich potrzebnych składników (gotowane mięso, które zostało z rosołu, tortille kukurydziane, odsmażana fasola, salsa) nie było łatwe. W końcu jednak się udało ;) I myślę, że było warto, bo danie jest bardzo smaczne, chociaż z powodu papryczki chipotle – także bardzo ostre :)
Dzisiaj chciałam pokazać, że piekarnik nie jest niezbędnym narzędziem do przygotowania samodzielnie pieczywa. Chlebki pita można również grillować, zarówno w ogrodzie na grillu węglowym jak i w domu na grillu elektrycznym (tak jak ja to zrobiłam).
Pieczywo i bułeczki goszczą u mnie raczej rzadko, ponieważ najczęściej po prostu mi nie wychodzą. W ramach zabawy Upiecz Smakowity Chleb postanowiłam przełamać złą passę i tym o to sposobem (za drugim podejściem), wyszły mi całkiem smaczne, choć nie do końca kształtne bułeczki.
Bardzo łatwa do zrobienia, niezbyt słodka chałka. Zaplatana jak warkocz z trzech wałków. Poradzą sobie z nią nawet osoby początkujące w świecie wypieków. U nas taka chałka znika błyskawicznie zaraz jak tylko lekko przestygnie.
Trochę inne, niż tradycyjne, ponieważ użyłam mięsa drobiowego i dodałam do niego drobniutko posiekane łodygi selera naciowego. Tym sposobem przestały być hamburgerami, ale kto by się przejmował nazewnictwem, kiedy ma przed sobą coś tak pysznego ;)