Bułeczki piknikowe
Maj sprzyja piknikom i spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Przygotowując się do grillowania w plenerze, czy po prostu wyprawy z kocem i jedzeniem nad jezioro, warto przemyśleć menu. Nie wszystkie potrawy nadają się do przewożenia i trzymania ich na słońcu. Chyba najpopularniejsze mimo wszystko są w tym temacie kanapki, które moim zdaniem wcale nie muszą być nudne!
Alternatywą dla kanapek, które w trakcie podróży mogą zostać uszkodzone są bułeczki piknikowe. To zwykłe pszenne bułeczki, które piekę z farszem w środku. Dzięki temu przedłuża to ich świeżość, farsz sprawia, że nie wysychają i przede wszystkim są pyszne w smaku.
Wybór nadzienia jest naprawdę dowolny, można z wypełnieniem bułeczek eksperymentować w sezonie piknikowym do woli. Na pierwszy w tym roku piknik przygotowałam bułeczki z nadzieniem z pesto z suszonych pomidorów, tartej cukinii, oliwek i papryki.
Bułeczki piknikowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut Czas pieczenia: 15 minut Całkowity czas: 2 godziny Porcje: 6 Składniki- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 190 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki oliwy
- Wierzch:
- jajko + łyżeczka mleka
- zioła prowansalskie
- Farsz:
- 4-5 łyżek pesto z suszonych pomidorów
- 1/3 cukinii
- 6 oliwek
- 1/4 papryki
- sól, pieprz
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami: drożdżami, solą i cukrem. Powoli wlewając letnią wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. W międzyczasie wlewamy też cienką strużką oliwę. Po 8 minutach wyrabiania, przekładamy ciasto do misy i przykrywamy ją folią spożywczą lub ściereczką. Misę stawiamy w ciepłym miejscu.
- Pesto z suszonych pomidorów mieszamy ze świeżo startą na tarce o drobnych oczkach cukinią, kawałkami papryki i posiekanymi w plasterki oliwkami. Całość mieszamy.
- Po godzinie wykładamy ciasto na blat i formujemy wałek, który dzielimy na 6 części. Każdą część ciasta wałkujemy na okrągły placuszek lub rozpłaszczamy dłonią. Na środku przyszłej bułeczki wykładamy łyżkę przygotowanego wcześniej farszu. Boki ciasta zginamy do środka, tworząc w ten sposób bułeczki przypominające knedle. Czynność powtarzamy.
- Uformowane bułeczki wykładamy na blaszce, przykrywamy ją ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.
- Rozbełtane jajko mieszamy z łyżeczką mleka. Smarujemy wierzch bułeczek jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy bułeczki i pieczemy przez ok. 15 minut.