Scones z patelni
Każdy ma swój śniadaniowy "repertuar". Zgodnie z przyzwyczajeniami i z powodu braku czasu zwykle wybiera się to samo, przynajmniej ja tak mam;) Dlatego staram się to zmieniać, gdy tylko nadarzy się okazja. Takie scones z dodatkami wcale nie odbiegają zbytnio od tradycyjnych kanapek, ale wprowadzają pewien powiew świeżości;D Są proste do przygotowania i świetnie sprawdzą się, gdy zabraknie nam pieczywa (co dla mnie nie stanowi problemu, bo w kolejce do zastępstwa już czeka owsianka i inne pyszności;D), a nikomu nie chce się iść do sklepu;) Te proste składniki w zasadzie zawsze ma się w domu, dlatego bez problemu można upiec sobie scones. I to bez użycia piekarnika. Oczywiście to trochę co innego, niż normalne scones, ale idea jest ta sama, a efekt smakowity. Wychodzą miękkie, a jednocześnie kruche, naprawdę dobre. Ja podałam je z serkiem orzechowym i domowym dżemem morelowym, twarożkiem ze szczypiorkiem oraz serem pleśniowym z pomidorem. Myślę też, że warto by było dodać suszone zioła do ciasta, by otrzymać różne wersje placka. Polecam:) Scones z patelni
- 75g mąki pszennej
- 60 mąki Graham
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli (lub mniej)
- 20g masła
- 100ml mleka
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Dodać drobno pokrojone masło i szybko wyrobić ciasto.
Rozgrzać patelnię, a ciasto spłaszczyć na okrągły placek.
Ponakłuwać go widelcem i położyć na patelni.
Smażyć po kilka minut z każdej strony, uważając, by się nie przypalił.
Placek może popękać, dlatego trzeba być ostrożnym.
Zostawić do ostygnięcia lub podawać od razu, pokrojony na trójkąty.
Przepis z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" wyd. Rea.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 335 kcal