Tortas

Tortas to zapiekane bułeczki z nadzieniem mięsno-warzywnym. Do zrobienia tego dania użyłam upieczonych przeze mnie bułeczek bolillos, ale jeśli komuś nie chce się ich piec, można użyć zwykłych kajzerek ;)
Do środka tradycyjnie daje się odsmażaną fasolę, salsę, warzywa, kwaśną śmietanę, a także resztki mięsa – dlatego jest to świetny i nietypowy sposób na zagospodarowanie mięsa np. z rosołu ;)
Tortas są bardzo sycące i z powodzeniem mogą stanowić obiad.

Przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska”.

Zdjęcie - Tortas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
TORTAS
4 pszenne bułki,
roztopione masło do posmarowania bułek,
225g odsmażanej fasoli*,
350g ugotowanego mięsa (może być kurczak lub wołowina z rosołu, albo resztki pieczeni),
1 dojrzały pomidor,
1 mała cebula,
2 łyżki świeżej kolendry,
½ dojrzałego awokado,
4 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu,
garść sałaty, ulubiona salsa – u mnie salsa cruda

Przekroić bułki na połowy i wyjąć trochę miąższu, aby zrobić miejsce na nadzienie. Posmarować bułki na wierzchu i w środku masłem lub olejem i zapiec w piekarniku lub na patelni, aby się zrumieniły i zrobiły lekko chrupiące.
Odsmażaną fasolę i mięso podgrzać (osobno). Pomidora pokroić w plastry, cebulę i kolendrę posiekać. Awokado obrać i pokroić w plasterki. Sałatę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.
Do jednaj połowy bułek nałożyć fasolę, a następnie mięso. Przykryć plastrem pomidora, posiekaną cebulą, świeżą kolendrą i awokado.
Drugą stronę bułek posmarować od wewnątrz kwaśną śmietaną lub jogurtem. Nadzienie posmarować salsą, przykryć sałatę i złożyć obie połowy bułki razem, docisnąć. Od razu podawać :)


* Przepis na odsmażaną fasolę podawałam kiedyś tutaj, ale można ją także przygotować szybciej, używając fasoli z puszki. Posiekaną cebulę i czosnek lekko podsmażam, następnie na patelnię wlewam całą zawartość puszki (fasolę wraz z zalewą). Smażę na dużym ogniu, rozgniatając ziarna widelcem. Doprawiam solą, pieprzem, kuminem i odrobiną oregano i smażę, mieszając łopatką, aż fasola będzie gęsta. Przygotowanie takiej fasoli trwa dosłownie 10-15 minut.


Zdjęcie - Tortas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki po meksykańsku
5

Naleśniki po meksykańsku

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Molettes
6

Molettes

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Chili con carne (wolno gotowane)

Chili con carne (wolno gotowan…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Salsa inspirowana guacamole. Super pomysł na przekąskę.

Salsa inspirowana guacamole. S…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Ekspresowe tacos z kurczakiem

Ekspresowe tacos z kurczakiem

food² food²
Food Square

Chili con carne - pyszna papryka z mięsem
4

Chili con carne - pyszna papry…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Jajka faszerowane pastą jajeczną z awokado i szczypiorkiem
1

Jajka faszerowane pastą jajecz…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Wytrawne kruche babeczki z pikantnym kremem twarożkowym z fetą
1

Wytrawne kruche babeczki z pik…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Wiosenne jajka faszerowane
1

Wiosenne jajka faszerowane

Kasia Kasia
Pełny talerz

Jajka faszerowane ( bez majonezu )
1

Jajka faszerowane ( bez majone…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Szpinakowa rolada z chrzanowym twarożkiem i wędzonym łososiem
1

Szpinakowa rolada z chrzanowym…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pasta kanapkowa z nerkowców z miodem i tymiankiem
2

Pasta kanapkowa z nerkowców z…

aronia aronia
Wiem co jem