Tarta z rabarbarem i truskawkami
Nasz Synek od Zajączka dostał bardzo ciekawą książkę kucharską "Mama tata patelnia i ja", wydaną przez miesięcznik "Dziecko". Jest w niej wiele smakowitych i pięknych dań, które krok po kroku mamy zamiar razem przerobić;)
Na pierwszy ogień poszła tarta, którą na próbę zrobiłam z połowy porcji, troszkę odjęłam, troszkę dodałam i podam już z naszymi zmianami. W przepisie ubija się pozostałą pianę z białek i tworzy wzór kratki na cieście, wcześniej posypując ją orzechami, ja ją pominęłam;)
Zniknęła prawie w całości za jednym posiedzeniem, była pyszna i taka wiosenna!
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Na pierwszy ogień poszła tarta, którą na próbę zrobiłam z połowy porcji, troszkę odjęłam, troszkę dodałam i podam już z naszymi zmianami. W przepisie ubija się pozostałą pianę z białek i tworzy wzór kratki na cieście, wcześniej posypując ją orzechami, ja ją pominęłam;)
Zniknęła prawie w całości za jednym posiedzeniem, była pyszna i taka wiosenna!
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
- 1 szklanka mąki (taka o pojemności 250 ml)
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego (można dodać biały)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka bułki tartej
- 400 g rabarbaru
- 100 g truskawek
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
- w misce umieścić wszystkie składniki i zagnieść je na kruche ciasto, włożyć do lodówki na 1 godzinę
- w tym czasie umyć i oczyścić rabarbar, pokroić i przesmażyć z cukrem aż odparuje nadmiar soku i powstanie gęsta masa
- schłodzonym ciastem dokładnie wykleić dno i boki tortownicy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy na złoty kolor, około 12-15 minut
- wyciągamy formę z ciastem z piekarnika, posypujemy spód bułką tartą i wykładamy masę rabarbarową, posypujemy pokrojonymi na ćwiartki truskawkami, lekko je dociskając, dopiekamy kolejne 15-20 minut ale już w 160 stopniach
- wyciągamy na blat i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia
Smacznego;)