Mini pizze z chlebków naan
Dzięki rowerowym eskapadom zasięg najbliższej okolicy nagle staje się nieprawdopodobnie wielki. Rejony ogólnie niedostępne dla nas na nogach nagle są na wyciągnięcie ręki i to stopniowo będzie się zwiększać w miarę nabywania kondycji. Tak, tak - bez kondycji ani rusz! Mieszkamy w takim miejscu Gdyni, gdzie pojęcie płaskiego terenu nie istnieje. Żeby dojechać gdziekolwiek (z najbliższym lasem na czele) trzeba się wdrapać pod górkę. Z kolei chcąc dostać się do centrum, trzeba zjechać na dół. A później jest na przemian - pod górkę i w dół. Piach, zaschnięte twarde błoto ... ale za to jakie widoki!
Mijamy tereny lęgowe mewy śmieszki, gdzie jazgot ptaków niemal zagłusza nasze myśli. Mijamy zagrodę z owcami, gdzie słychać cieniutkie głosiki małych jagniątek przeplatane z pianiem kogutów.
Z dnia na dzień pola zazieleniają się coraz bardziej, a my odkrywamy nowe łąki żółte od mniszków i rzepaku i słoneczne polany przy lesie pełne poziomek i jagód. Jest też wielka wiśnia oblepiona kwiatami. Będzie co zbierać latem :)
Szybkie obiady stanowią priorytet każdego dnia, tak aby był czas i na pracę i na zrobienie lekcji i na upragnioną wycieczkę rowerową.
Dzisiaj szybkie mini pizze z ciasta na chlebki naan. Kładziemy na nie co lubimy. Można je również wziąć na piknik :)
Mini pizze z chlebków naan
źródło - Przy dużym stole
3 szkl. mąki (dałam zwykłą pszenną)
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka drożdży instant (lub 10 g świeżych)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła (stopionego i ostudzonego) - dałam olej z pestek winogron
3 łyżki jogurtu naturalnego
oraz:
sos pomidorowy (lub ketchup), suszone oregano, szynka, pieczarki, ananas, żółty ser ...
Włączyć piekarnik, nastawić temp. 220°C. Rozgrzać w nim kamień lub zwykłą blachę z wyposażenia piekarnika.
W misce wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Wodę dolewać stopniowo, może nie potrzeba będzie całych 200 ml, do uzyskania miękkiego ciasta. Wyrabiać je aż stanie się jednolite i gładkie, mnie zajęło to ok. 7 minut. Ciasto podzielić na 6-8 równych części, uformować z nich kulki, oprószyć mąką i odstawić pod przykryciem na ok. 10 minut.
Każdą z porcji ciasta rozpłaszczyć pięścią na grubość ok. 1 cm, odstawić na kolejne 10 minut.
Po tym czasie na cieście delikatnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać oregano, żółtym serem i ulubionymi dodatkami.
Mini pizze ułożyć na gorącym kamieniu lub na blasze, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 8-12 minut.