Hiszpańska tortilla

Hiszpańska tortilla
Majówka w Paryżu zainspirowała mnie do zrobienia hiszpańskiej tortilli, pokrętnie brzmi, ale tak właśnie było :) Już drugiego dnia po powrocie przyrządziłam takie pyszności i będę to robić częściej, kombinując z dodatkami. Jak widać na zdjęciu tortillę podałam z sałatą z rzodkiewką, jogurtem i szczypiorkiem.
Czy warto poświęcać czas na segregację zdjęć z Paryża i umieszczenie tutaj najładniejszych ? Czyli czy ktoś chciałby je oglądać i poczytać trochę o wyjeździe :) ?
Zdjęcie - Hiszpańska tortilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (2 tortille o śr. ok 15 cm):

- 200 g ziemniaków - 1 papryka - 1 cebula - 4 jajka - oliwki - ½ szklanki kukurydzy - 2 łyżki startego twardego sera - kilka plasterków suchej kiełbasy (opcjonalnie) - olej rzepakowy do smażenia - sól, pieprz, przyprawy np. bazylia, papryka słodka, czosnek granulowany, papryka ostra
Obrane ziemniaki pokrój w cienkie półplasterki i podsmażaj na oleju ok. 10 minut. Przełóż do miski. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i ewentualnie kiełbasę. Dodaj do ziemniaków razem z oliwkami, kukurydzą, serem. Przypraw powstałą masę. W osobnej misce rozbełtaj jajka i dodaj do reszty. Smaż na małej patelni na rozgrzanym oleju po ok. 8 minut z każdej strony*.
*Jak przełożyć tortillę? Na patelni połóż większy talerz,obróć patelnię trzymając patelnię i talerz. Zsuń z talerza tortillę z powrotem na patelnię.
Zdjęcie - Hiszpańska tortilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów