Molettes

Molettes

A oto drugi pomysł na wykorzystanie bułeczek bolillos, czyli meksykańskie molletes. Zapieczone bułki z nadzieniem z chorizo, fasoli i pomidorów, z serem i sałatką z kapusty. Bardzo smaczne i wyraziste. Jeśli ktoś nie lubi ostrości, można pominąć papryczkę jalapeno w sałatce kapuścianej. Podobnie jak wczorajsze tortas, te bułki również były naszym obiadem ;)

Przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska”.

Zdjęcie - Molettes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MOLETTES
4 bułki pszenne,
stopione masło do posmarowania bułek,
ok. 250g odsmażanej fasoli*,
1 mała cebulka,
1-2 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju,
ok. 80g kiełbasy chorizo,
½ puszki krojonych pomidorów,
½ łyżeczki mielonego kuminu,
4 łyżki startego sera (najlepiej cheddar),
garść poszatkowanej kapusty,
posiekana papryczka jalapeno – ilość wg uznania (ja użyłam marynowanej),
1 łyżka oliwy,
2 łyżki octu jabłkowego (użyłam winnego),
szczypta suszonego oregano,
sól i pieprz

Najpierw trzeba zrobić sałatkę z kapusty: poszatkowaną kapustę wymieszać z posiekanymi papryczkami jalapeno, oliwą i octem. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Odstawić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić pokrojone w małą kostkę chorizo i posiekaną cebulę, chwilę smażyć, aż wędlina zrumieni się, a cebula będzie miękka. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok. ½ minuty. Dodać pomidory z puszki oraz fasolę. Doprawić kuminem, solą i pieprzem. Gotować, aż powstanie gęsta pasta. Bułki przekroić na połowy i usunąć trochę miąższu, aby zrobić miejsce na nadzienie. Bułki posmarować od wewnątrz i na zewnątrz stopionym masłem, a następnie zrumienić w piekarniku, aby były lekko chrupiące. Nałożyć ciepłe nadzienie do spodów bułek, następnie posypać serem, przykryć górną połową i docisnąć. Przełożyć znowu na blachę, wstawić z powrotem do piekarnika i podgrzewać do chwili, aż ser się roztopi. Wyjąć bułki, otworzyć, nałożyć do każdej po trochę sałatki z kapusty i od razu podawać.


* Przepis na odsmażaną czerwoną fasolę podawałam kiedyś tutaj, ale można ją także przygotować szybciej, używając fasoli z puszki. Posiekaną cebulę i czosnek lekko podsmażam, następnie na patelnię wlewam całą zawartość puszki (fasolę wraz z zalewą). Smażę na dużym ogniu, rozgniatając ziarna widelcem. Doprawiam solą, pieprzem, kuminem i odrobiną oregano i smażę, mieszając łopatką, aż fasola będzie gęsta. Przygotowanie takiej fasoli trwa dosłownie 10-15 minut.


Zdjęcie - Molettes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów